Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.05.2016, 07:02

Трансатлантична подорож: суддівські нотатки. Трансатлантична подорож: суддівські нотатки.

За сприяння Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя" спільно з Лідерським центром "Відкритий світ" група українських суддів протягом 10 днів перебувала в США.

Навчальна програма була сформована організаторами таким чином, що всього за десять днів учасники мали можливість глибоко зануритися в судову систему Сполучених Штатів.

Українські судді ознайомилися з структурую та організацією роботи судових установ. А у безпосередньому спілкуванні з американськими суддями дізнавалися про особливості судочинства, відносини представників судової влади з іншими гілками влади, прокурорами, адвокатами.

Українську делегацію вразило, що рівень довіри до суду в Сполучених штатах дійсно є високим та становить 70%. Для порівняння - довіра до законодавчого органу лише 8%.

Американські судді зазначали, що вони можуть спиратися лише на довіру населення, суди мають лише моральний авторитет, оскільки у них (так само, як і у української юстиції) відсутня армія та сила.

Під час відвідування судових установ в Східному окрузі штату Вірджинії, округах Балтімор та Монтгомері штату Меріленд, суду США із федеральних позовів привернула увагу можливість вільного доступу всіх бажаючих до приміщення суду. Прохід в судові установи забезпечено засобами безпеки (як особистого огляду, так і огляду речей). В той же час, документи, що посвідчують особу, не витребовуються. Аналогічним чином організовано вхід до Верховного суду Сполучених Штатів. Відкритість суду забезпечується вільним доступом в зали судових засідань під час слухання справ. Американці вважають, що законодавчий орган та судові органи перебувають на контракті у населення.

Українські судді мали надзвичайно цікаві зустрічі з представниками законодавчого органу США, під час яких мали можливість зрозуміти з якою повагою ставляться конгресмени, сенатори до судової гілки влади.

Федеральні судді призначаються на посади Президентом країни за погодженням з Сенатом довічно. Саме вимога Конституції про безстроковість призначення суддів є складовою незалежності суду, а, відповідно, формує довіру до судової влади. Не зважаючи на призначення федеральних суддів Президентом за погодженням з Сенатом, з моменту призначення судді не мають жодних зобов’язань, є повністю незалежними та вільними.

Українські гості, спілкуючись з сенатором та конгресменом, зрозуміли, що для представників законодавчої гілки влади Сполучених штатів незалежність суддів – це презумпція та вимога, яка дозволяє створити сильний незалежний суд. Члени Ради суддів України, які перебували у складі делегації, мали можливість пересвідчитися, що саме підтримка та повага законодавчого органу до суду забезпечує справедливе застосування закону.

Конгресмени розповіли українській делегації, що сьогодні в США діючий президент підтримує необхідність надання більш широких повноважень суддям, оскільки саме судді надають значення і здійснюють активне прогресивне тлумачення слів в законах.

Незалежність суддів в Америці, крім довічного призначення, також забезпечується і вимогою Конституції про неможливість зниження розміру заробітної плати федеральних суддів

На відміну від України, американська правова система не дозволяє притягувати суддів до відповідальності за прийняте рішення. Тим більше, для федеральних суддів існує лише одна можливість дострокового їх звільнення – імпічмент. Однак за 240 років лише 13 суддів проходили через таку процедуру.

Українські судді мали можливість усвідомити, що процедурі імпічменту практично не застосовується з однієї причини. Для призначення на посаду судді головною є репутація кандидата: професійна та особиста. Відсутність кваліфікаційних, вікових вимог не є перешкодою для обрання гідних суддів. Надзвичайно важливою є думка правової спільноти, ЗМІ, громадськості. Під час зустрічі з українською делегацією сенатор Бен Кардін наголосив: «Найкраща кваліфікація федерального судді - це його біографія».

В суддівській спільноті Сполучених Штатів впевнені, що щорічна відкрита фінансова звітність суддів та членів їх родин додає довіри населення судовій владі.

Аналізуючи судову систему США, маючи можливість бути присутніми на судових засіданнях, українські судді, крім іншого, замислилися над функціонуванням суду присяжних. Вбачається, що одним з чинників високої довіри людей суду, є крім іншого, саме така система. Присяжні виносять остаточний вердикт – винен або невинен, повинен платити чи не повинен. Суддя лише керує процесом та вирішує питання допустимості доказів. Суд присяжних – суд рівних. Тому довіра до суду базується на тому, що співгромадяни визначають винність або невинність рівного собі.

Перебуваючи в Сполучених Штатах, члени Ради суддів України зрозуміли наступний факт. Необхідно наполегливо орієнтувати реформу українського правосуддя на роботу для людей. Оскільки суд перебуває з людьми в найтяжчі моменти їх життя. В окружному суді округу Монтгомері штату Меріленд делегація ознайомилася з роботою відділу, який допомагає сім’ям з дітьми в критичних ситуаціях, допомагає винайти найкращі для дитини варіанти вирішення проблем. Цікавим було ознайомлення з роботою центру самопомочі при суду, де безкоштовно надають консультації у сімейних справах. Наявність у федеральному суді юридичної бібліотеки, в яку мають вільний доступ всі відвідувачі суду, також було взято на озброєння українськими суддями.

Українська делегація звернула увагу на високий рівень поваги всередині судової системи. В судах головний суддя (аналог голови суду) має право передати справу від одного судді до іншого, у разі хвороби первинного судді, без автоматичного розподілу. Також, з дозволу головного судді здійснюється відкладення справ. Судді довіряють та поважають особу, яка має найбільший вік та стаж роботи суддею.

Перебуваючи серед американських колег, українські судді відчували, що саме повага суддів до людини, до своєї держави, гідність кожного – і це одні з основних чинників високого рівня поваги кожного (від сенатора та президента до звичайного працівника булочної) до Суду.

Людмила Волкова,

Суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України.