Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.05.2016, 09:42

У господарському суді Харківської області відбувся конкурс "Суд майбутнього" У господарському суді Харківської області відбувся конкурс

19 травня у господарському суді Харківської області відбувся конкурс "Суд майбутнього", головною метою якого було залучення широкого кола фахівців та громадськості до процесу формування концепції судочинства, заснованого на новітніх інформаційних технологіях, які дозволяють забезпечити високу якість та ефективність судочинства, а також зручність взаємодії судової влади і суспільства.

Свої роботи під час конкурсу представили дипломовані юристи, студенти та аспіранти юридичних вузів, правозахисники, а також фахівці в галузях інформаційних технологій. Завдання, що стояли перед учасниками інтелектуального змагання полягали у вивченні суспільних думок та уявлень про можливі варіанти інноваційного розвитку судочинства в Україні; широкому публічному обговоренні напрямків інноваційного розвитку; відборі кращих пропозицій по застосуванню інноваційних технологій в судочинстві; розробці та просуванні законопроектів, за допомогою яких в чинне процесуальне законодавство можуть бути впроваджені існуючі та перспективні інформаційні технології.

Один з організаторів заходу суддя господарського суду Харківської області, член Ради суддів України Тетяна Суярко коментуючи проведення конкурсу зазначила, що це була перша спроба в історії судочинства, коли суд залучає прогресивні уми суспільства до обговорення проблематики забезпечення вільного доступу до правосуддя.

Голова господарського суду Харківської області Віталій Усатий вважає, що зараз є потреба в запровадженні інноваційних підходів при підготовці чи розгляді судових справ. І тому пропозиції у цьому напрямку матимуть найбільшу зацікавленість. "Сьогодні таких технологій існує багато. Вони успішно використовуються у банківській сфері, у сфері ритейла, в інших галузях економіки, але дуже хочеться зібрати їх разом і на їхній базі побудувати нову концепцію, нове бачення суду майбутнього" – говорить голова суду.

Організатори конкурсу, господарський суд Харківської області та науково-дослідний інститут правового забезпечення інноваційного розвитку НАПрН України не приховували, що захід організовувався з нагоди 25-річчя системи господарських судів України, а сама господарська юрисдикція є найбільш придатною для запровадження інноваційних технологій у судочинстві.

Прес-центр судової влади