Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.06.2015, 11:57

У Львові відбувся круглий стіл «Критика публічних осіб: правові аспекти» У Львові відбувся круглий стіл «Критика публічних осіб: правові аспекти»

10 червня 2015 року у Львові відбувся круглий стіл «Критика публічних осіб: правові аспекти», який було організовано Львівським окружним адміністративним судом спільно з Асоціацією правників України.

Захід було присвячений обговоренню правових позицій, які стосуються критики публічних осіб.

Участь у заході взяли суддя Львівського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Олександр Сасевич, судді Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук, Зоряна Лунь та Роксолана Качур, суддя господарського суду Львівської області Роман Крупник, адвокати, журналісти, представники громадських організацій.

Під час роботи круглого столу учасники приділили увагу визначенню самого поняття «публічна особа» та правові межі, в яких можна здійснювати критику публічних осіб, у тому числі й суддів, з урахуванням міжнародних стандартів та практики Європейського Суду з прав людини, обговорили необхідність законодавчого врегулювання поняття «публічна особа» та труднощі, які виникають у зв’язку з тим, що термін «публічна особа» в українському законодавстві не встановлений, а натомість використовуються терміни «службова особа», «посадова особа», «офіційна особа» тощо. Дискутували також і про правові аспекти доступу до правосуддя та зв’язок суду з громадянським суспільством і чи слід судді коментувати прийняте ним судове рішення.

Член Ради суддів України, суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич розповів про діяльність Ради суддів в цьому напрямку, зокрема відзначив, що Рада суддів рекомендовала в судах обрати суддю-спікера,а Національною школою суддів України саме для них розробляється навчальний курс.

Учасники заходу були одностайні у необхідності законодавчого врегулювання питання та визначення меж можливої критики публічної особи, які б, водночас, не обмежували б і свободу слова, і захищали б від втручання в особисте та сімейне життя, не завдаючи шкоди честі та гідності особи.

Підсумовуючи тему критики публічних осіб, юристи та журналісти, громадські діячі дійшли висновку, що визначення чіткої межі критики не має і не може бути. Проте, висловлюючи критику, слід виходити з того, що збереження авторитету суду має бути законною ціллю держави, аналогічно як і захист честі, гідності та ділової репутації публічних осіб. Також використання права на поширення інформації, права критики багато в чому залежить від рівня культури, правової зокрема.