Рада Суддів
України

uaUA enEN

24.09.2015, 11:58

У Раді Європи відбулося перше засідання Регіональної керівної групи У Раді Європи відбулося перше засідання Регіональної керівної групи

У Раді Європи відбулося перше засідання Регіональної керівної групи з розвитку регіонального діалогу щодо судової реформи у країнах Східного партнерства. В засідання у складі української делегації брали участь представники делегації з Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Міністерства юстиції України та Національної асоціації адвокатів України.

Метою засідання було обговорення планів роботи на наступний період, визначення найактуальніших питань, які необхідно буде розглянути в рамках проекту з метою виявлення найкращої практики та підготовки рекомендацій щодо укріплення процесів національних реформ в країнах Східного партнерства.

Під час першого дня засідання презентація української делегації була зосереджена на висвітленні основних новел Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015 - 2020 роки, схваленої Указом Президента України, основних здобутках діяльності Ради суддів України та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Так, особливу увагу було приділено розробці порядку та методології кваліфікаційного оцінювання суддів і порядку ведення суддівського досьє, унеможливлення впливу на суддів від представників інших гілок влади і громадян.

Другий день роботи Регіональної керівної групи з розвитку регіонального діалогу щодо судової реформи у країнах Східного партнерства розпочався з обрання Голови та заступника.

Так, Головою Регіональної керівної групи обрано представника Грузії Шорену Гігаурі, а її заступником, члена Ради суддів України, суддю Львівського окружного адміністративного суду Олександра Сасевича. Наступним кроком стало створення трьох робочих груп, які під час своїх засідань визначилися із темами для обговорення протягом 2015 та 2016 років. Серед них, зокрема, суддівська незалежність на неупередженість, дисциплінарна відповідальність суддів, добір суддів, кваліфікаційне оцінювання суддів, комунікації у судовій владі, альтернативні способи вирішення спорів, електронне судочинство та інші. Наступні засідання робочих груп відбудуться протягом листопада-грудня 2015 року.

Також протягом 2015 – 2016 років Регіональна керівна група має опрацювати та запропонувати країнам ефективні та альтернативні варіанти регулювання та реалізації функцій відповідними державними органами у країнах Східного партнерства, що стане основою загального звіту за результатами діяльності цього Проекту.

Довідково: 10 вересня 2015 року в офісі Ради Європи стартував новий проект з розвитку регіонального діалогу про судову реформу в країнах Східного партнерства.

Даний проект спрямований на укріплення незалежності та ефективності судових органів відповідно до європейських стандартів. Він має розширити можливості проведення судової реформи в нашій державі, а також надасть можливість виробити колективні рішення для сприяння проходженню судової реформи на національному рівні, для зміцнення зв’язків та діалогу з професійними юристами Європи.

Країни-учасники проекту будуть ділитися інформацією про поточний стан судових реформ в своїх країнах, робити та розробляти практичні інструменти для успішного реформування системи правосуддя.

До роботи проекту з усіх шістьох країн Східного партнерства (Україна, Вірменія, Азербайджан, Білорусія, Грузія, Молдова) було запрошено представників високого рівня з відповідних судових органів, міністерств юстиції, органів суддівського самоврядування та асоціацій адвокатів.

Прес-центр судової влади