Рада Суддів
України

uaUA enEN

26.07.2024, 08:34

​У Раді суддів України робоча група працювала над оновленням Кодексу суддівської етики ​У Раді суддів України робоча група працювала над оновленням Кодексу суддівської етики

У Раді суддів України в Києві відбулося розширене засідання робочої групи, яка працює над оновленням Кодексу суддівської етики – документу, що визначає дотримання суддею морально-етичних принципів як в здійсненні правосуддя, так і в повсякденному житті.

Головував на засіданні Голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Єгор Краснов. Вітаючи розробників змін до Кодексу суддівської етики, Єгор Краснов зазначив, що зустріч офлайн є для усіх надзвичайно важливою, оскільки саме у такому "живому" форматі важливо узгодити напрацьований текст до кожної статті й запропонувати його на затвердження делегатам XX чергового з'їзду суддів України.

Про важливість чітких формулювань у статтях Кодексу суддівської етики говорив і Голова Ради суддів України Богдан Моніч, який був запрошений на засідання робочої групи.

"Ви виконуєте надзвичайно важливу роботу, бо для суддівської спільноти важливо отримати оновлений документ, який визначатиме їхню поведінку як в професійній діяльності, так і в повсякденному житті. На черговий з'їзд суддів України ми маємо запропонувати делегатам ґрунтовний і зрозумілий документ, яким вони керуватимуться у своїй суддівській кар'єрі та за який вони проголосують" - зазначив Богдан Моніч.

Чому Кодекс суддівської етики такий важливий для суддівської спільноти?

Найперше тим, що наявність Кодексу прописана в Законі України про "Судоустрій і статус суддів". Стаття 58 каже, що "питання етики суддів визначаються Кодексом суддівської етики, що затверджується з’їздом суддів України за пропозицією Ради суддів України".

По друге: Кодекс визначає правила поведінки судді в процесуальній діяльності та повсякденному житті, порушення яких може призвести не тільки до притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, а й взагалі до позбавлення права здійснювати правосуддя.

По третє: Кодекс визначає зобов'язання, якими судді добровільно беруть на себе більш істотні обмеження, пов'язані з дотриманням етичних норм як у поведінці під час здійснення правосуддя, так і в позасудовій поведінці.

І на останок, чинна редакція Кодексу суддівської етики була затверджена XI черговим з'їздом суддів України 22 лютого 2013 року, це означає, що вона не враховує тих суттєвих змін та реформ, що відбулися в судовій владі за 11 років з моменту його прийняття. Про це дуже чітко висловився суддя Конституційного Суду України, Представник України в Консультативній раді європейських суддів Комітету міністрів Ради Європи в Страсбурзі Віктор Городовенко.

"Кодекс, який діє, і редакція, яка була прийнята у 2013 році, не враховує конституційної реформи 2016 року, вона не враховує змін до законів, які регулюють діяльність суддів зараз, з'явилось багато нових викликів. Тому ідеологічно потрібно привести цей Кодекс у відповідність до реальності сьогодення, врахувати ті напрями, в яких ми рухаємося. Бо при революційних змінах треба обов'язково враховувати те, що той базис, який приймався всім суддівським співтовариством, був загальносуддівським консенсусом як реакція на розуміння того, що треба мати довіру перед суспільством. І ця формула залишається базовою, основною, бо нам потрібен цілісний і цінний документ", - наголосив Віктор Городовенко.

Наступне засідання робочої групи в такому ж форматі відбудеться напочатку серпня.

Пресслужба РСУ