Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.12.2022, 14:00

У Верховному Суді відбувся урочистий Пленуму ВС з нагоди 5-річчя діяльності У Верховному Суді відбувся урочистий Пленуму ВС  з нагоди 5-річчя діяльності

В урочистому засіданні Пленуму Верховного Суду взяв участь Президент України Володимир Зеленський, який привітав суддів та працівників апаратів судів із професійним святом – Днем працівників суду.

"Це день людей, які своєю роботою та принципами мають утверджувати в суспільстві справедливість. Саме справедливість – це фундамент морального стану будь-якого суспільства", – сказав Глава держави.

Президент подякував суддям та іншим працівникам суду, які відчувають моральний сенс своєї роботи й докладають усіх зусиль для того, щоб українське суспільство відчувало справедливість.

В урочистому засіданні Пленуму Верховного Суду також взяв участь Голова Ради суддів України Богдан Моніч, який також звернувся до учасників зібрання.

Вельмишановні учасники зібрання! Пані та панове!

Від імені Ради суддів України та від себе особисто дозвольте всіх привітати з днем працівника суду. Дата цього свята вибрана не випадково: саме в цей день у 1917 році в Українській Народній Республіці було створено найвищий судовий орган – Генеральний Суд.

Верховний Суд 15 грудня 2017 року також розпочав свою діяльність.

Це визначні дати з огляду на той шлях, який проходить Україна, вибудовуючи чітку правову систему, що відповідає міжнародним стандартам та керується міжнародним правом.

Це особливо актуально зараз, коли Україна і значна більшість її громадян свідомо чинить героїчний спротив агресору, захищаючи європейські цінності, які в українців прагнула і прагне забрати росія.

За 10 місяців повномасштабної війни, коли реальністю стає створення міжнародного воєнного трибуналу, який судитиме воєнних злочинців, ми оцінили і зважили наші правові позиції, що сформовані судами по відношенню до держави-агресора і визнали, що сила права має не меншу силу, а ніж сила наших Збройних Сил України. Об'єднавши ці сили ми зможемо подолати ворога не лише на полі бою, а й у залах судових засідань, засудивши на довічно сам режим і кожного злочинця, якого породила російська федерація.

У наших реаліях Верховний Суд є тим органом, на який орієнтуються не тільки судді, а й громадяни, які визнають його істиною останньої інстанції.

Власне, після 24 лютого 2022 року, багато з нас і багато чого переосмислили, як у власному житті, так і в суспільних та правових процесах, що відбуваються в державі. І судова реформа, над якою наразі працюють усі державні інституції, є складовою цих процесів…Багато вже зроблено і ще більше потрібно зробити. Найважливіше сьогодні – це відновити роботу ВРП, перезавантажити ВККС України, і таки забезпечити справедливість для всіх громадян України…Роботи попереду багато.

Але сьогодні я вдячний всім суддям, працівникам апаратів судів, помічникам суддів, кожному працівнику за їхню громадянську позицію та за людяність. Попри всі труднощі ви зберегли відданість своїй справі та віру в нашу перемогу.

Я щиро дякую вам за Вашу працю. Завдяки їй судова влада під час війни довела свою спроможність у забезпеченні захисту прав і свобод людини та громадянина, у затвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової європейської держави.

Встановлене Указом Президента України від 8 грудня 2000 року професійне свято називається "День працівників суду". В той же час судова гілка влади це не лише працівники судів. Її роботу забезпечують різні органи та установи у системі правосуддя: Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія суддів, Державна судова адміністрація, Національна школа суддів, Служба судової охорони. І в цей день я не можу не згадати їх працівників.

Тому я щиро бажаю усім працівникам судової гілки влади добра і здоров’я. Ми віримо в Україну! Ми віримо Збройним Силам України та у нашу перемогу над ворогом. Ми вже вистояли, і наша перемога не за горами!

Все буде Україна!"

Пресслужба РСУ