Рада Суддів
України

uaUA enEN

21.04.2016, 15:19

В апеляційному суді Миколаївської області відбулася робоча нарада за участі голови ВССУ Бориса Гулька В апеляційному суді Миколаївської області відбулася робоча нарада за участі голови ВССУ Бориса Гулька

21 квітня до Апеляційного суду Миколаївської області завітали судді Вищого спеціалізованого суду України: голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис ГУЛЬКО, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав КРАВЧЕНКО, секретар пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ суддя судової палати у цивільних справах Дмитро ЛУСПЕНИК.

Голова Апеляційного суду Миколаївської області  Олександр РЖЕПЕЦЬКИЙ  та начальник територіального управління Державної судової адміністрації України у Миколаївській області Віктор СІКИРИНСЬКИЙ запросили на зустрічі суддів Апеляційного суду Миколаївської області та голів місцевих загальних судів Миколаївщини.

Робочу зустріч розпочав голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис  ГУЛЬКО, який підсумував роботу суддів України у 2015 році і наголосив, що суди Миколаївської області працюють в низці найкращих, оскільки за статистикою мають невелику кількість скасованих судових рішень у касаційній інстанції.

Сторони обговорювали, зокрема, проблемні питання постановлення судового рішення судом апеляційної інстанції з урахуванням меж його перегляду та забезпечення єдності судової практики. На порядку денному також обговорювалися нагальні питання: підсумки роботи судів Миколаївської області у 2015 році, механізми роботи ВССУ, конституційна реформа, вимоги до суддів та їх помічників, можливість запровадження в майбутньому триланкової системи українських судів, майбутні функції прокуратури та монополія адвокатури, механізми подання конституційних скарг, питання, пов’язані з судовими витратами та багато нагальних і хвилюючих для суддівського корпусу тем.

Після спільної зустрічі, судді Апеляційного суду Миколаївської області зібралися знову для участі у семінарах, які проводилися суддями ВССУ окремо для суддів судових палат у кримінальних та цивільних справах.

Заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав КРАВЧЕНКО   надав методичну допомогу суддям судової палати у кримінальних справах, а секретар пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ суддя судової палати у цивільних справах Дмитро ЛУСПЕНИК  – суддям судової палати у цивільних справах.

Висвітлюючи проблемні питання забезпечення єдності судової практики, судді ВССУ звертали увагу колег на необхідність дотримання вимог, встановлених процесуальним законодавством, оцінку доказів у кримінальному та цивільному провадженні з точки зору їх належності, допустимості та достовірності, адже перевірка доказів на їх допустимість є найважливішою гарантією забезпечення прав і свобод людини і громадянина в судових процесах та ухвалення законного і справедливого рішення у справах. Серед іншого, доповідачі наводили відповідні правові позиції ВССУ.

Одночасно голова ВССУ провів зустріч з головами місцевих судів Миколаївської області, порушуючи актуальні питання. На думку Бориса Гулька, представники судової влади повинні брати активну участь у дискусіях щодо підготовки законопроектів, що стосуються судової сфери, статусу суддів, відправлення правосуддя, процесуальних законів та інших норм, які можуть впливати на судочинство. Суспільство має відчувати, що судова влада готова до змін і робить реальні кроки, спрямовані на удосконалення здійснення судочинства, на наближення до європейських стандартів та підвищення рівня довіри до суду.

Завершуючи робочу зустріч, голова ВССУ закликав колег звернути увагу на організацію роботи судів, відкритість, доступність і прозорість правосуддя, а головне – на якість та оперативність ухвалення судових рішень і дотримання принципу верховенства права.

За інформацією прес-секретаря Апеляційного суду

Прес-центр судової влади