Рада Суддів
України

uaUA enEN

04.06.2015, 17:07

В перший день роботи Рада суддів України розглянула більшість питань порядку денного В перший день роботи Рада суддів України розглянула більшість питань порядку денного

За перший день роботи на черговому засіданні Рада суддів України розглянула більшу частину організаційних питань порядку денного і прийняла по них відповідні рішення. Зокрема, було розглянуто питання про Порядок скликанні і проведення спільних зборів судді місцевих загальних судів. Порядок скликання і проведення спільних зборів суддів місцевих загальних судів України був розроблений на виконання вимог ст.ст. 126, 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і визначає процедуру скликання, проведення спільних зборів суддів місцевих загальних судів України, розгляду та прийняття ними рішень. Збори суддів, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», обговорюватимуть та розглядатимуть питання щодо внутрішньої діяльності судів чи роботи конкретних суддів або працівників апарату судів, визначатимуть спеціалізацію суддів з розгляду конкретних категорій справ, прийматимуть рішення про обрання суддів на адміністративні посади та звільнення з них, обиратимуть таємним голосуванням делегатів на з’їзд суддів України тощо. Загалом, саме збори суддів визначатимуть рівень суддівського самоврядування в місцевих загальних судах України і проводитимуться не рідше одного разу на три місяці.

Щодо питання про затвердження Типового положення про збори суддів судів загальної юрисдикції, то, як було зазначено на Раді суддів, вони є однією з організаційних форм суддівського самоврядування.Тому, Типове положення має на меті забезпечення організаційної єдності вирішення зборами суддів питань внутрішньої діяльності судів та прийняття колективних рішень з питань, що обговорюються. Воно регламентує правові засади діяльності зборів, порядок скликання, підготовки і проведення, розгляду питань та прийняття рішень з питань, віднесених до компетенції зборів суддів. Як зазначила Голова РС України Валентина Сімоненко, Типове положення розроблялося з урахуванням пропозицій, які надійшли від усіх судів загальної юрисдикції та інформації щодо спірних питань, які виникають в забезпечені внутрішньої діяльності судів. У підсумку, Рада судів України затвердла Типове положення про збори суддів судів загальної юрисдикції та рекомендувала всім судам загальної юрисдикції на підставі Типового положення прийняти Положення про збори суддів відповідного суду.

Ще одним організаційним питанням стало створення робочої групи з напрацювання єдиної Інструкції з діловодства у судах загальної юрисдикції. Як було зазначено на засіданні, впровадження такої Інструкції дасть можливість удосконалити організацію роботи апарату судів, запровадити єдиний порядок документообігу суду та роботи з документами із застосуванням сучасних автоматизованих систем, забезпечити стабільність роботи судової системи, її відкритість і прозорість, своєчасний розгляд судових справ. Відтак, заслухавши та обговоривши інформацію члена Ради суддів України - голови Комітету адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду Григорія Алейнікова, РС України вирішила створити робочу групу для розробки єдиної Інструкції з діловодства у судах, у складі 20-и осіб.

Окрім цього, Рада суддів України схвалила попередній перелік питань, що будуть виноситися на обговорення XIII з’їзду суддів України, створила робочу групу з його підготовки, яка має визначити місце проведення.

Члени Ради суддів, заслухавши та обговоривши інформацію Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка про внесення змін до Положення про Державну судову адміністрацію України, затвердженого рішенням Ради суддів України від 22 жовтня 2010 року № 12, з метою приведення окремих його положень у відповідність до законодавства України, у зв’язку з прийняттям Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд", відповідно до статті 124, частини п’ятої статті 131, частини шостої статті 148 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та Положення про Раду суддів України, затвердженого X, позачерговим, з'їздом суддів 16 вересня 2010 року, вирішили: внести зміни до Положення про Державну судову адміністрацію України, виклавши його в новій редакції і доручила ДСА України оприлюднити це рішення на офіційному веб - порталі "Судова влада України". А от нові типові приміщення судів в Україні, допоки діє Постанова Кабінету Міністрів України "Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету", будуватися не будуть. Також, Рада суддів України нагородила Голову Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка Почесною грамотою РС України.

Прес-центр судової влади