Рада Суддів
України

uaUA enEN

07.07.2021, 05:57

В Раді суддів України порахували, скільки у 2022 році будуть отримувати працівники апаратів судів В Раді суддів України порахували, скільки у 2022 році будуть отримувати працівники апаратів судів

Дискусії, якими повинні бути оклади працівників апаратів місцевих та апеляційних судів, тривають досить давно. Втім, до вирішення проблеми, існування якої визнано офіційно, поки ще далеко.

Як розповів «Судово-юридичній газеті» голова Ради суддів України Богдан Моніч, детальне вивчення ситуації показало, що реальна заробітна плата в апаратах судів досить часто не відповідає задекларованим сумам середньої зарплати, оскільки левова її частка роками складається із заохочувальних виплат та премій, які виплачуються незрозуміло як, кому та за які заслуги. Всі ці питання виникають кожного року, але знову і знову залишаються без відповідей.

«Навіть по судовій гілці влади ми з'ясували, що стосовно окремих розпорядників закладаються стимулюючі виплати в розмірі 80-90%, щодо окремих – 50%. А неодноразово заявлена позиція Мінфіну полягає в тому, що премії можуть плануватись в розмірі не більше 20% (річного фонду), решта стимулюючих виплат мають виплачуватися за рахунок економії фонду заробітної плати.

Коли плануються видатки державного бюджету, то говорять про якісь середні цифри, тому я їх теж спробував порахувати. Так от, при існуючій системі окладів працівників судової гілки влади, середній оклад у суді першої інстанції становить 7 тисяч 065 гривень, мінімальний – 4394 грн., максимальний – 12 215 грн., в суді апеляційної інстанції мінімальний - 4437 гривень, максимальний - 15 900 гривень, середній виходить 8638 грн.», – розповів виданню Богдан Моніч.

І тут важливим є те, що це не означає, що працівник апарату суду отримає щомісяця відповідну суму на руки, а при виході у відпустку ще отримає дві матеріальні допомоги. Наведені розрахунки її вже враховують. Реальний обсяг заробітної плати буде ще меншим. Наприклад, середня цифра на руки в розмірі 6,7 тис. грн. насправді означає, що людина реально отримуватиме щомісяця 5,7 тис. грн., а при виході у відпустку їй виплатять додатково 11,4 тис. грн. "відпускних" (дві матеріальні допомоги).

Але щоб отримати хоча б ці кошти, необхідно ще понад 1,5 млрд грн. до тих граничних обсягів, які наразі доведені Мінфіном», - розповів Богдан Моніч.

Повний текст інтерв'ю читайте тут

За матеріалами "Судово-юридичної газети"

Пресслужба РСУ