Рада Суддів
України

uaUA enEN

27.10.2015, 12:45

В стосунках між ЗМІ та судами має бути золота середина В стосунках між ЗМІ та судами має бути золота середина

Перша сесія форуму "Правосуддя та громадянське суспільство: розбудова партнерства з метою посилення довіри громадськості", який сьогодні розпочав роботу в Києві, була присвячена кращому досвіду та засвоєним урокам у залученні громадянського суспільства до здійснення судової реформи.

Як приклад кращого досвіду у залученні громадянського суспільства до здійснення судової реформи учасники зустрічі говорили про реалізацію пілотного проекту "Налагодження діалогу судів та ЗМІ - шлях до порозуміння з громадськістю". Про сам проект розповіла керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду Ольга Пасічник. З її слів, в рамках проекту прес-секретарі Одеської області, працівники апарату судів та журналісти поглиблювали свої знання у сфері налагодження комунікації для забезпечення поінформованості громадян про правила, процедури та обмеження в роботі суду. Вчилися писати прес-релізи та інформаційні повідомлення, організовувати прес-заходи. "Головна мета у відносинах судової влади зі ЗМІ – досягнення золотої середини в робочих стосунках, щоб суддя був захищений від тиску громадської думки, навіяної висновками ЗМІ, а суспільство, водночас, не було позбавлено вільного доступу до зали судового засідання через ЗМІ", - зазначила Ольга Пасічник.

В рамках проекту дуже корисним для Сумщини було створення та функціонування регіонального центру комунікації з судами. Саме цим досвідом з учасниками форуму поділилась консультант Центру Наталія Лебедь. "Створення таких регіональних центрів може стати майданчиком для налагодження діалогу між судовою владою та ЗМІ, знаходження спільної мови між судом та суспільством"- зазначила пані Наталія. Регіональний центр за період своєї роботи об'єднав прес-секретарів судів регіону, надав можливість для спілкування судів з журналістами.

Окрема увага була приділена питанням доступу до правосуддя людей з обмеженими можливостями. Про проблемні питання розповів директор регіонального громадського благодійного фонду "Право і демократія" Віталій Різак. Він зосередив увагу на результатах опитування громадськості та окреслив проблемні питання : відсутність пандусів, відсутність можливості сплати судового збору в приміщенні суду, тощо.

Володимир Чемерис - голова ГО "Інститут Республіка", зауважив про стереотипне сприйняття суддями поняття "мирне зібрання". "Нажаль, в Україні інститут цей не розвинений і йому дуже мало приділяється уваги, але завдяки тому, що громадянське суспільство України відстояло свободу мирних зібрань, стали можливими і зміни. Свобода мірних зібрань й надалі буде важливим інструментом українського громадянського суспільства" – наголосив пан Чемерис.

Окремо, під час цієї сесії, говорилося про результати досліджень та розроблені рекомендації щодо посилення дисциплінарної відповідальності суддів, а в розрізі "мирних зібрань" було проаналізовано судові рішення та практики щодо забезпечення прав громадян на мирні зібрання.

Прес-центр судової влади