Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.02.2016, 16:34

Валентина Сімоненко: "Судді зобов’язані повідомляти Раду суддів України про наявність конфлікту інтересів у їхній діяльності" Валентина Сімоненко:

Сьогодні, 15 лютого,Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко дала брифінг для журналістів вітчизняних ЗМІ щодо початку первинного оцінювання суддів та дотримання законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів (судів загальної юрисдикції) та інших представників судової системи (голова та члени ВККС України, Голова Державної судової адміністрації України та його заступники) і як ці процеси пов'язані із реалізацією в Україні судової реформи.

Валентина Сімоненко зазначила, що на засіданні Ради суддів України, яке відбулося 4 лютого 2016 року прийнято ряд рішень, які врегульовують питання суддівської етики та конфлікту інтересів у діяльності суддів. Зокрема, затверджено коментарі до Кодексу суддівської етики та Порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів та інших представників судової системи, яким чітко регламентуються основні способи та форми, зміст та порядок застосування превентивних механізмів щодо виникнення конфлікту інтересів, а також основні заходи з врегулювання конфлікту інтересів у діяльності зазначених осіб.

Це означає, що Рада суддів України здійснюватиме необхідні дії для встановлення фактів щодо наявності або відсутності конфлікту інтересів, а також вирішуватиме, чи підлягає конфлікт інтересів врегулюванню в порядку, визначеному процесуальним законом. Разом з тим, судді зобов’язані повідомляти РСУ про наявність конфлікту інтересів у їх діяльності (мова йде про усіх учасників процесу). Наскільки це допоможе усунути корупційну складову з судового процесу стане зрозуміло щонайменше за півроку, коли з'явиться перша інформація щодо розкриття та реєстрації приватних інтересів суб'єкту конфлікту інтересів. 

Щодо оцінювання (переатестації, як його називають журналісти), то перші 100 суддів будуть проходити його з 17-го лютого по 31-е березня 2016 року. Відповідно до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 28 січня 2016 року протягом лютого-березня 2016 року буде проведено первинне кваліфікаційне оцінювання суддів, які подали до Комісії заяви про обрання суддею безстроково (це так званні п'ятирічки). Графік проведення кваліфікаційного оцінювання та список суддів, які проходитимуть оцінювання, розміщені на офіційному веб-сайті Комісії.

Зараз у судовій системі України працює більше ніж 1000 суддів, у яких ще не закінчився 5 - річний термін призначення на посаду вперше. Ці судді пройшли відкриті конкурси у 2012-2015 роках шляхом відкритої процедури добору відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів". Загалом, під визначення "п'ятирічок" підпадає більш ніж 1500 суддів і саме вони першими проходитимуть первинне оцінювання.

Що стосується оцінювання суддів щодо яких порушено кримінальне провадження, то Голова Ради суддів вважає, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України повинна відкладати розгляд таких питань до того часу, поки ситуація не буде вирішена.

Коментуючи це питання Валентина Сімоненко,зазначила, що наявність порушеного кримінального провадження не означає, що суддя винен в чомусь. Що ж стосується кваліфікаційного оцінювання суддів Верховного та вищих спеціалізованих судів, то Валентина Сімоненко повідомила, що зараз готується законопроект, яким пропонується продовжити строк, визначений для проведення оцінювання цих суддів.

В оцінюванні суддів Рада суддів України наполягала на першочерговому дослідженні суддівського досьє, що на думку членів РСУ, дало би значно ефективніший результат, проте ВККСУ прийняла рішення розпочати оцінювання з іспиту, як це визначено Законом України "Про забезпечення права на справедливий суд". Чия пропозиція виявиться ефективнішою, знову ж таки, покаже час.

Прес-центр судової влади