Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.09.2016, 10:32

Валентина Сімоненко: "Українські суди не мають досвіду правосуддя в умовах воєнного конфлікту та анексії територій" Валентина Сімоненко:

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко взяла участь у розширеному засіданні координаційної групи проекту Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні".

Керівник проекту Андрій Кавакін представив членам координаційної групи детальний звіт про роботу Проекту щодо підтримки незалежності, справедливості та ефективності судової влади через надання допомоги у впровадженні реформ сектора правосуддя у відповідності до стандартів та рекомендацій Ради Європи.

Разом з тим, Андрій Кавакін презентував присутнім три нових напрямки, якими розширили проектний компонент щодо надання підтримки в розробці та прийнятті конституційних й інших законодавчих змін, що стосуються питань судової реформи в Україні, а також щодо вдосконалення нормативно-правових актів, які регулюють структуру та діяльність судових органів.

Зокрема, новими для проекту стануть наступні теми: функціонування правосуддя на Сході України (під впливом збройного конфлікту), посилення комунікаційної підтримки судової реформи в Україні та діяльність судових інституцій.

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко  зазначила, що кожен із напрямків, які запропоновані, має надзвичайно важливе значення для реформування судової системи, але особливо звернула увагу на здійснення правосуддя під впливом збройного конфлікту на Сході України та анексії Криму. "Вже зараз ми бачимо чіткі недоліки українського законодавства щодо здійснення правосуддя в умовах збройного конфлікту та анексії територій. Українські суди і судді ніколи не працювали, фактично, в умовах війни, тому нам потрібно терміново вносити зміни у процесуальні кодекси з тим, щоб врегулювати усі проблемні питання", - наголосила Валентина Сімоненко.

Вона також звернула увагу присутніх на необхідність соціального захисту суддів та працівників апарату судів, які переїхали з окупованих територій і самі підпадають під статус внутрішньо переміщених осіб. Валентина Сімоненко зазначила, що більшість суддів з окупованих територій працюють у так званих "прифронтових" судах і щоденно розглядають справи проти бойовиків та сепаратистів, чим наражають на смертельну небезпеку своїх рідних і близьких, які, з тих чи інших причин, залишаються на окупованих територіях. "Вже є приклади, коли на окупованих територіях відслідковують рішення українських судів, фіксують прізвища суддів та секретарів, миттєво знаходять їх рідних і близьких, а потім починаються погрози, залякування, шантажі. Погодьтеся, що працювати в таких умовах надзвичайно складно, тому найменше, що можна зробити на даний час, це знеособлювати прізвища суддів та секретарів у єдиному державному реєстрі судових рішень, але на такий крок уряд не йде", - сказала Валентина Сімоненко.

Очільниця суддівського самоврядування наголосила, що Рада суддів України двічі зверталася до Кабінету Міністрів України з тим, щоб внести зміни до Постанови, якою регламентується внесення відомостей до ЄДРСР, і двічі у цьому було відмовлено.

Валентина Сімоненко висловила сподівання, що Проект активно долучиться до врегулювання окреслених питань, а також подякувала за підтримку у реалізації головних завдань судової реформи.

Прес-центр судової влади