Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.05.2023, 12:21

«Важливо демонструвати суспільству, що судова влада не осторонь всього, що відбувається в країні" - Андрій Потапенко «Важливо демонструвати суспільству, що судова влада не осторонь всього, що відбувається в країні

"Надзвичайно важливо демонструвати суспільству що судова гілка влади не стоїть осторонь всього, що відбувається в країні. В нас 54 судді та 300 працівників апарату зараз в лавах ЗСУ боронять нашу країну» - Андрій Потапенко.

Про питання довіри до українського правосуддя, судові реформи та їх результативність, кваліфікаційне оцінювання суддів, оптимізацію судів представники судової гілки влади, парламенту та громадськості говорили під час дискусійного клубу “Правовий аспект” "Майбутнє Феміди. Футуристичне бачення судової системи у повоєнні часи”.

Під час заходу голова Комітету з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Ради суддів України, Андрій Потапенко поінформував, що Рада суддів України 4 травня цього року затвердила та презентувала проєкт Концепції розвитку комунікаційної політики судової влади, надіславши його до апеляційних судів, Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, інших органів та установ системи правосуддя для подальшого обговорення та врахування зауважень та пропозицій. Основною метою Концепції є забезпечення відкритості, прозорості та доступності інформації про діяльність судової гілки влади, що сприятиме покращенню комунікації із суспільством та підвищенню довіри і розумінню принципів роботи судових органів.

Присутні також обговорили питання завершення добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, конкурсів, кваліфікаційного оцінювання суддів, оптимізації судів. У фокусі уваги були аспекти диджиталізації та штучного інтелекту.
Під час другої сесії дискусійного клубу Андрій Потапенко зауважив, що судова гілка влади в Україні постійно отримує підтримку від міжнародної спільноти, завдяки проєктам міжнародної технічної допомоги, зокрема щодо відновлення функціонування судів, що зазнали ушкоджень внаслідок агресії рф.

«Завдяки експертній підтримці міжнародних партнерів розроблено та впроваджено корисні та ефективні навчальні курси з верховенства права, та практики ЕСПЛ, наразі відбувається робота щодо впровадження дистанційного правосуддя. Це дуже важливо, оскільки саме спільними зусиллями можливо отримати найкращий результат», - сказав член Ради суддів України.

У дискусії щодо необхідної кількості суддів, Андрій Потапенко зауважив на складності та необхідності аналізу судового навантаження, згадавши звіт Проєкту USAID “Справедливе правосуддя” “Основні методологічні підходи та результати дослідження щодо визначення коефіцієнтів навантаження на суддів та складності справ спеціалізованих судів та судів апеляційної інстанції”, результати яких планується застосовувати у модулі ЄСІТС щодо автоматизованого розподілу судових справ.

Засідання дискусійного клубу “Правовий аспект”- ефективний майданчик для результативного обміну думками щодо майбутнього судової гілки влади, організований Українським інститутом майбутнього спільно з Правничою асоціацією «ДОБРОСУД».