Рада Суддів
України

uaUA enEN

26.10.2015, 13:46

Венеційська комісія Венеційська комісія

Представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко у своєму блозі на liga.net поділився підсумками засідання Венеційської комісії, під час якого, зокрема, розглядалось і питання судової реформи.

Венеційська комісія в цілому позитивно оцінила прагнення української сторони щодо реформи судочинства. Позитивні відгуки експертів отримали такі пропозиції як: позбавлення права Верховної Ради призначати суддів, скасування 5-тирічного випробувального терміну для молодих суддів та скасування «порушення присяги судді» в якості підстави для звільнення, проведення реформи Генпрокуратури і позбавлення прокуратури функції нагляду.

Однак, одночасно з цим, Венеційська комісія зробила достатньо критичні зауваження щодо пропозицій відносно звільнення суддів.

Так, на думку ВК звільнення з посади всіх суддів, за виключенням дуже виняткових ситуацій, таких як розірваність конституційного процесу, не відповідає європейським стандартам. Окрім того, Комісія вважає, що заміна всіх суддів (більш ніж 8000) становить загрозу для здійснення правосуддя в державі.

Щодо атестації суддів. Венеційська комісія радить розглядати переатестацію діючих суддів (які сьогодні призначені безстроково) як виняткову міру. А в разі проведення одночасного перепризначення суддів «першої п’ятирічки», радить зробити для них преференції, враховуючи їх досвід, отриманий під час перебування на випробувальному терміні. Наприклад, звільнити таких суддів від зобов’язання проходити додатковий період навчання протягом наступних кількох років.

Я переконаний, що всі позитивні напрацювання, які сьогодні затверджені ВК повинні стати основою законопроекту про справжню судову реформу. Та найближчим часом він має бути внесений в парламент. В ньому є 3 важливих моменти, які можуть стати елементом реформи, головним з яких є позбавлення Верховної Ради участі в процедурі призначення суддів.

Від себе додам, що не зовсім зрозумілими виглядають останні дії в напрямку судової реформи представників «Народного Фронту». Прем’єр-міністра та міністра юстиції, які вчора презентували власний проект судової реформи, і заявляють, що вимагатимуть повного оновлення суддівського корпусу. По-перше, це відвертий популізм. По-друге, це наштовхує на думку, що «Народний Фронт» може відмовитись від голосування за президентський проект реформи в парламенті. Але це вже питання не експертне, а політичне. Упевнений, що його розв’язання ми побачимо одразу після місцевих виборів.

Ще одна достатньо суттєва рекомендація експертів Венеційської комісії для змін в роботі судової системи – ВК пропонує Україні ліквідувати Вищі спеціалізовані суди для забезпечення трьохланкової судової системи.

При цьому автономною повинна залишитися система адміністративних судів. З урахуванням європейського досвіду мова може йти про те, що адміністративна юстиція може здійснюватися автономно – через систему адміністративних судів усіх інстанцій. Що може стати достатньо відчутною зміною в разі підтримання українським парламентом таких рекомендацій.