Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.02.2017, 10:57

Відбулася зустріч керівництва ВККСУ та Голови Ради суддів України із суддями, призначеними на посади вперше Відбулася зустріч керівництва ВККСУ та Голови Ради суддів України із суддями, призначеними на посади вперше

Питанням правового врегулювання продовження професійної кар’єри суддів, повноваження яких припиняються у зв’язку із закінченням строку, на який їх призначено, слід приділити увагу під час формування планів роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Про це йшлося 2 лютого 2017 року на зустрічі голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова та секретаря кваліфікаційної палати Комісії Станіслава Щотки, Голови Ради суддів України і членів РСУ із суддями, призначеними на посади вперше.

Під час зустрічі обговорювалися питання реалізації положень Конституції України у редакції Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Закону України «Про Вищу раду правосуддя» та визначені законом підстави для проведення кваліфікаційного оцінювання таких суддів.

Зокрема, судді поінформували про значну кількість своїх колег, у яких закінчуються повноваження, у зв’язку із чим на працюючих суддів припадає надмірне навантаження під час розгляду справ, що впливає на дотримання розумних строків. За наведеною суддями статистикою проходження кваліфікаційного оцінювання потребують близько 1350 суддів, призначених вперше, що становить майже 30% від фактично працюючих суддів у всіх місцевих судах. Так, у 2016 році закінчились повноваження у 150 суддів. У 2017 році закінчуються повноваження у 527 суддів, а у 2018 році – у 347 суддів. Критична кадрова ситуація, що склалась у місцевих судах, потребує вирішення через проведення кваліфікаційного оцінювання щодо таких суддів. Про зазначені питання та можливі шляхи їх вирішення судді звернули увагу Комісії у своїх відкритих листах.

Керівництво ВККСУ та члени РСУ обговорили варіанти правового вирішення ситуації, що склалася навколо суддів, призначених вперше, а також перспективи проведення щодо них кваліфікаційного оцінювання за новими правилами. Надавши роз'яснення на запитання суддів та обговоривши плани, керівництво Комісії повідомило, що, незважаючи на надмірне навантаження, ВККСУ працює над формуванням нормативно-правового закріплення порядку та методології кваліфікаційного оцінювання суддів, призначених вперше.

За інформацією прес-служби Комісії

Прес-центр судової влади