Рада Суддів
України

uaUA enEN

16.06.2021, 13:40

Віталій Кальник: "Ми вимушені констатувати, що стаття 130 Конституції України не виконується". Віталій Кальник:

16 червня 2021 року під час роботи ІX Міжнародного судово-правового форуму учасники обговорювали фінансування судової гілки влади та доступу до правосуддя.

Віталій Кальник, Голова комітету з питань забезпечення незалежності суддів Ради суддів України, у своїй доповіді висловив сподівання, що законопроєкт №5304, прийняття якого має забезпечити мінімальну потребу у виплаті заробітної плати співробітникам апаратів судів, буде схвалено Верховною Радою України найближчим часом.

"Рада суддів України майже на кожному засіданні обговорює питання фінансування судової гілки влади. Тільки минулого року таких рішень було шість. У жовтні 2020 року РСУ констатувала неналежне фінансування, а вже у лютому 2021 ми були змушені констатувати, що, не зважаючи на всі звернення, необхідних показників до бюджету не було внесено і 2021 рік виявився ще більш дефіцитним, ніж рік попередній", - зауважив Голова комітету з питань забезпечення незалежності суддів Ради суддів України.

Віталій Кальник підкреслив, що за таких обставин можна прийти до висновку, що монопольне становище Кабінету Міністрів України в праві подання законодавчої ініціативи щодо річних проєктів законів про бюджет аж ніяк не сприяє дотриманню конституційного принципу розподілу влад.

"Ми вимушені констатувати, що припис статті 130 Конституції України не виконується, належне фінансування діяльності судів державою не здійснюється", - підкреслив член Ради суддів України.

На його думку, пропозиції Вищої ради правосуддя в частині розміру видатків задля забезпечення діяльності судової влади повинні бути обов’язковими для формування відповідних показників бюджету нашої країни.

Віталій Кальник також згадав і про Стратегію розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 – 2023 роки затверджену Указом Президента України та зауважив, що суддівська спільнота готова долучитись до формування плану дій щодо її імплементації. 

Фото: «ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА»

Пресслужба РСУ