Рада Суддів
України

uaUA enEN

26.03.2024, 07:54

​Воєнні злочини, лист до Путіна та бойовики “ЛДНР”: 27 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня ​Воєнні злочини, лист до Путіна та бойовики “ЛДНР”: 27 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

“Чергування у слов’янському полку”. Валерій Богоудінов — мешканець Костянтинівки, що на Донеччині. У 2014 році він приєднався до так званого “слов’янського полку” — підконтрольного РФ мілітаризованого угруповання зі сходу України.Там його залучали до “чергування” на блокпостах, де він зупиняв авто людей, які намагалися виїхати з окупації. Під час таких зупинок бойовики створювали штучні приводи для викрадення людей та конфіскації їхніх авто. До початку повномасштабного вторгнення він покинув лави бойовиків і приховано виїхав на підконтрольну Україні територію. СБУ затримала Богоудінова в одному із прикордонних районів Вінницької області. Його обвинувачують у створенні терористичної групи чи терористичної організації.

Засідання призначене на 25 березня об 11:00 у Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області.

Бойовик ОРДЛО. Олександр Ігнатішин ― колишній підприємець, член незаконного збройного формування “Грім” з окупованого Харцизька. Це було одне з перших збройних формувань, створених російськими спецслужбами в ОРДЛО. За словами Ігнатішина, бойовики змусили його вступити до батальйону. Він заявив, що в його обов’язки входило доставляти їм їжу. Водночас обвинувачений активно публікував свої фото в камуфляжі з власним позивним і зі зброєю в руках у соціальних мережах. У 2019 році чоловіка затримали українські спецпризначенці. Резонансу справа набула восени 2019-го, коли сторона обвинувачення клопотала про звільнення Ігнатішина від кримінальної відповідальності. Його обвинувачують у створенні терористичної групи чи терористичної організації.

Засідання призначене на 25 березня о 10:00 у Красноарміському міськрайонному суді Донецької області.

Поставки зерна в Росію. Володимир Войников — ексдепутат Бердянської міської ради, власник одного з найбільших агрохолдингів Запорізької області. Слідство встановило, що він поставляв українське зерно і продукти садівництва з тимчасово окупованої території до Росії. За версією прокуратури, чоловік виїхав із Бердянська і дистанційно керував фірмою. Разом із партнером перереєстрував свій бізнес за російським законодавством, сплачував податки, уклав контракт із так званим “міністерством освіти і науки Запорізької області”. Врожаї пшениці та іншої агропродукції вони вивозили через бердянський порт. Войникова затримали у Києві. Його обвинувачують у колабораційній діяльності.

Засідання призначене на 27 березня о 14:00 в Оболонському районному суду міста Києва.

“Фільтраційні заходи”. Василь Полтінін — російський сержант, який окупував Київщину у 2022 році. Слідство встановило, що в березні 2022-го в селі Катюжанка Вишгородського району він проводив обшуки, аби знайти українських військових та правоохоронців. Полтінін, як встановило слідство, ув’язнив у підвалі школи двох чоловіків, які служили в АТО. Російський військовий вимагав від полонених інформацію про розташування позицій ЗСУ, місцеперебування правоохоронців і колишніх атовців. Погрожував розстрілом за те, що чоловіки служили у 2014 році на сході України, не давав їм їсти і пити. Свої дії пояснював “фільтраційними заходами”. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 26 березня об 11:00 у Вишгородському районному суді Київської області (in absentia).

Голова Харківської СБУ. Нагадуємо про справу Романа Дудіна — ексочільника СБУ у Харківській області. Слідчі вважають, що у лютому 2022 року він хотів захопити владу в регіоні й усунути голову Харківської ОВА, розраховуючи на прихильність окупантів. За версією слідчих, СБУ під керівництвом Дудіна не виконувала поставлених задач. Дудін запевняє, що його обмовили. Він подав позови до пʼяти українських правоохоронних органів. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 27 березня о 12:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Лист до Путіна. Олександр Горбенко з Кривого Рогу вже вдруге потрапляє під суд. У 2015 його засудили за посягання на територіальну цілісність України — поширював газету “Новоросія”. Спершу його засудили до ув’язнення, але під час апеляції чоловік вийшов під заставу 43 тисячі гривень. Його дружина Юлія Горбенко писала листа Путіну з проханням дозволити їхній дочці з родиною жити в РФ, бо її чоловік “політв’язень”, а вони вірять у “єдиний народ”. Зараз Горбенка обвинувачують у державній зраді — він нібито передав РФ місце розташування міської лікарні та райради, зберігав у машині набої, корпус гранати і запал дистанційної дії. Скаржився суду, що в колонії його б’ють і психологічно тиснуть на нього. Чоловіка обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 25 березня о 13:00 у Дзержинському районному суді Кривого Рогу.

“Експерт” із енергетичних питань. Дмитро Марунич працював у пресслужбах українських нафтових компаній, очолював громадську організацію “Фонд енергетичних стратегій”, що надавала послуги з консалтингу для підприємств паливно-енергетичного комплексу й органів державної влади. Ще був консультантом Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації. Слідство вважає, що за гроші від російських кураторів Марунич поширював кремлівську пропаганду в телеефірах, займався дискредитацією України на міжнародній арені, піарив Медведчука та російську вакцину від ковіду. Його затримали за підозрою у державній зраді.

Засідання призначене на 26 березня о 15:30 у Вінницькому міському суді.

Більше про справи війни цього тижня читайте на сайті МІПЛ.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 25-29 БЕРЕЗНЯ

Київ і Київська область
Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.