Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.01.2023, 10:30

Вони змінили суддівську мантію на військовий однострій Вони змінили суддівську мантію на військовий однострій

Делегати ХІХ позачергового з'їзду суддів України роботу форуму розпочали з хвилини мовчання за загиблими внаслідок  збройної агресії рф проти України.

"Шановні колеги! Ви знаєте, що в країні війна, що українці, стали на захист держави. Що кожен день гинуть, без перебільшення, кращі сини і дочки України і це непоправна втрата для народу. Гинуть і наші колеги - представники судової влади. Тому я прошу вас, в їх особі, хвилиною мовчання вшанувати всіх тих, хто загинув захищаючи Україну, хто був вбитий жорстокими ракетними обстрілами ворога, хто не задумуючись віддав своє життя за можливість жити нам і нашим дітям", - сказав головуючий на з'їзді Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Також Богдан Моніч зазначив, що багато колег, суддів, працівників апаратів судів, органів та установ системи правосуддя, юристів-правників з перших годин ворожої агресії стали до лав Збройних Сил України та долучилися до руху спротиву. 

"Вони стали на захист держави і нині захищають наш з вами мирний день, якщо можна говорити про мир, коли в твоїй країні війна. Ми знаємо про їх усіх і молимося за їхні життя. Готуючись до з'їзду, ми попросили суди надати інформацію про колег, які сьогодні воюють на фронті та підготували відео. Вдивіться в їхні обличчя! Це фото тих, хто сьогодні відвойовує для нас мирне життя. Ми вдячні їм, а в їхній особі, усім захисникам України" - сказав Богдан Моніч.

"Крапку в цій війні після військових і політиків поставлять саме юристи. Ті, хто забезпечить притягнення до відповідальності всіх винних у терорі та відшкодування всіх завданих росією збитків. Саме така справедливість має стати фіналом того зла, яке принесла росія" (із виступу Президента України Володимира Зеленського на щорічній конференції Міжнародної асоціації юристів 31.10.2022 року).

"Так. Крапку у цій війні ставитимуть юристи. За 10 місяців повномасштабної війни, коли реальністю стає створення міжнародного воєнного трибуналу, який судитиме воєнних злочинців, ми, судді, правники оцінили і зважили наші правові позиції, що сформовані судами по відношенню до держави-агресора і визнали, що сила права має не меншу силу, а ніж сила наших Збройних Сил України. Об'єднавши ці сили ми зможемо подолати ворога не лише на полі бою, а й у залах судових засідань, засудивши на довічно сам режим і кожного злочинця, якого породила російська федерація.Тому зараз наше головне завдання - забезпечити життєдіяльність судової влади і виконати свій обов'язок - обрати членів ВРП від з'їзду суддів України", - так підсумував початок роботи з'їзду суддів України головуючий на форумі.

За інформацією ДСА України в лавах ЗСУ несуть службу 54 судді та 326 працівників апарату судів та територіальних управлінь ДСА України.

Пресслужба РСУ