Рада Суддів
України

uaUA enEN

28.03.2016, 13:47

"Все, що можна виміряти – можна покращити"- європейські експерти представили систему управління ефективністю роботи судів

Сьогодні, у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбувся семінар-презентація звіту "Управління ефективністю роботи судів", в якому взяли участь очільники судових органів: Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк, відповідальні працівники та фахівці цих судових структур, міжнародні експерти і представники засобів масової інформації.

Спікер заходу, експерт Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" Адіс Ходжіч зазначив, що вимірювання ефективності роботи судів це саме те, чого не вистачає судовій системі України. "Ви маєте дуже хороші статистичні дані, але не використовуєте і не аналізуєте їх належними чином",- сказав експерт. Він також звернув увагу присутніх на те, що звіт, який він представить поважному товариству, розроблений на статистичних даних, котрі збираються і узагальнюються Державною судовою адміністрацією України. Аби було видно динаміку управлінської ефективності судами, обчислювалися дані за 2012-2013 та 2014 роки.

Разом з тим, пан Ходжіч наголосив, що розрахунок, аналіз та порівняння індикаторів не мали на меті оцінювання чи індивідуальну оцінку судів, суддів, працівників апарату суду або персоналу, це було зроблено лише для збирання інформації та обміну фактами, що виявлені в процесі аналізу, між експертами та органами влади в Україні з намаганням удосконалити методологію та здійснити можливі інтервенції для судової системи в цілому.

Загалом, на думку експерта, увага до результатів роботи суду є ефективним засобом демонстрації своєї інституційної спроможності, бо, у свою чергу, нездатність суддів встановити для себе показники ефективності та їх вимірюваності, підриває проголошену судовою системою необхідність та здатність до самоврядування. Саме ефективне суддівське самоврядування та підзвітність вимагає від судів визначити найважливіші завдання, за які вони можуть та повинні нести відповідальність. У цьому зв'язку слід зважати й на те, що суди використовують державні ресурси і платники податків мають законне право знати наскільки ефективно та раціонально використовуються судами державні кошти, тому, якраз оцінка ефективності управління і забезпечує судам засоби для доведення цінності тих послуг, які вони надають громадянам.

Щодо, власне, методики, то Адіс Ходжіч зазначив, що відповідно до міжнародного досвіду, на початковому етапі ефективність роботи судів визначається за двома основними показниками – час та використання ресурсів, саме з цих показників і починають створюватися системи управління ефективністю у судовій системі. Аспект якості, який є найскладнішим для обчислення, розглядається на останньому етапі побудови системи оцінки ефективності.

"Загалом, якщо говорити про міжнародний досвід, то такі високо розвинуті європейські країни як Австрія, Німеччина та Нідерланди, розпочали запроваджувати систему управління ефективністю роботи судів відповідно 1998, 2001 та 2005 років. Зараз вони мають гарні результати, впорядковану та ефективну судову систему з прозорим використанням державних коштів та високою довірою громадян до судової влади. Україна на цей шлях тільки стала і наш обов'язок допомогти їй пройти його якомога швидше", - підсумував Адіс Ходіч.

Практична частина семінару-презентації була присвячена вже прикладним методам обрахунку ефективності роботи суду і суддів.

Прес-центр судової влади