Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.01.2023, 08:00

З Днем Соборності, Україно! З Днем Соборності, Україно!

Шановні колеги-судді, працівники апарату судів, органів та установ системи правосуддя!

Сьогодні, 22 січня, у день проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, Україна відзначає День Соборності. День єдності усіх українських земель, день єднання українців як в межах своєї держави, так і в усьому світі. Усіх тих, хто визнає себе представником нескореної нації, народженої у віковічній боротьбі за незалежність від імперій за право жити на своїй, Богом даній землі.

Як і 104 роки тому, російський імперський режим знову прийшов війною в Україну з одним-єдиним прагненням - знищити нашу ідентичність, націю, історію, незалежність, державу - все, що виношувалося, зберігалося, закладалося і розбудовувалося століттями. Ненависть ворога до українців та України - звіряча, вона така жорстока, що світ визнає її геноцидом, а ми розуміємо, що збереження держави й народу залежить від єдності народу й держави. І саме зараз, через 104 роки ми усвідомили, сподіваюсь тепер назавжди, що національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії імперської росії.

“Громадяне! Всі, як один чоловік, станьте плечем до плеча на оборону рідного краю від ворогів наших. Тільки тоді ми будемо кричати “Слава!” вільними грудьми, коли настане спокій нашій землі, коли ні одного ворога не буде на нашій території” - сказав 22 січня 1919 року на Софійській площі член Директорії УНР Симон Петлюра, сьогодні ми не з книжок розуміємо значення цих слів.

Тому нині ми, кожен на своєму місці, маємо докладати якнайбільше зусиль, знань, досвіду для того, щоб зберегти й зміцнити Соборність нашої держави, захистити її території, а що найголовніше - права її громадян, які творять та відстоюють Україну!

З Днем Соборності!

Слава Україні!

З повагою

Голова Ради суддів України                   Богдан Моніч