Рада Суддів
України

uaUA enEN

08.06.2023, 12:16

Вища рада правосуддя оприлюднила заяву "Про забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя" Вища рада правосуддя оприлюднила заяву

Відповідно до пункту 7 частини першої статті 131 Конституції України, пунктів 4, 5 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя ухвалює та оприлюднює публічні заяви і звернення, звертається до суб’єктів права законодавчої ініціативи, органів, які уповноважені приймати правові акти, із пропозиціями щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Постановою Верховної Ради України від 29 травня 2023 року № 3119-IX схвалено Заяву Верховної Ради України «Про необхідність жорсткого і безкомпромісного подолання проявів корупції в системі правосуддя». Доручено Голові Верховної Ради України забезпечити невідкладне направлення тексту Заяви до Ради національної безпеки і оборони України.

Вища рада правосуддя цією заявою підтримала Заяву Верховної Ради України в частині високого відзначення роботи антикорупційних органів та необхідності подальшого системного впровадження антикорупційної реформи, а також абсолютної недопустимості випадків, коли керівник найвищого суду в системі судоустрою України може бути задіяний у вчиненні корупційних діянь. Вища рада правосуддя заявила про абсолютну недопустимість будь-яких випадків вчинення корупційних діянь на усіх рівнях не лише в судовій системі, а й у інших органах державної влади та місцевого самоврядування.

В заяві також підтримується необхідність подальшого рішучого та послідовного продовженні судової реформи з метою зміцнення авторитету та підвищення рівня довіри суспільства не лише до інститутів правосуддя, а й до всього корпусу державної влади та місцевого самоврядування, а також продовження жорсткої та безкомпромісної боротьби з ганебними випадками недопустимої поведінки суддів, що порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя. Вища рада правосуддя наголошує на недопустимості поведінки не лише суддів, а й усіх державних службовців, працівників патронатної служби, народних депутатів України тощо, що підриває авторитет Держави та довіру суспільства.

Вища рада правосуддя серед іншого заявила "про готовність до рішучої боротьби з негативними явищами в судовій системі та до співпраці з громадянським суспільством, органами державної влади для забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів".

Рішення Вищої ради правосуддя «Про затвердження Заяви Вищої ради правосуддя «Про забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя» від 8 червня 2023 року № 620/0/15-23

Нагадаємо: Рада суддів України 16 травня 2023 року виступила із заявою, яка була пов'язана з подіями, що відбулися 15 травня навколо Голови Верховного Суду Всеволода Князєва. Рада суддів України  заявитила, що "сама підозра в недоброчесності судді Верховного Суду, сам факт слідчих дій в будівлі Верховного Суду, не кажучи вже про хабар Голові Верховного Суду, це жахливий удар в серце системи правосуддя України до якого причетний Голова Верховного Суду Всеволод Князєв".

У заяві також наголошувалось, що "Рада суддів України має нульову толерантність до корупції і ніколи не підтримує колег, які дозволяють собі подібні вчинки. Бо саме ті, хто їх дозволяють, мають відповідати за законом – він суворий, але він закон".

Пресслужба РСУ