Рада Суддів
України

uaUA enEN

19.01.2024, 16:18

​Захист потерпілих та свідків воєнних злочинів у суді – координаційна зустріч з експертами ​Захист потерпілих та свідків воєнних злочинів у суді – координаційна зустріч з експертами

Члени Ради суддів України Андрій Потапенко, голова Комітету РСУ з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами й організаціями та Роман Холод, який входить до Комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів, дотримання прав суддів та працівників судів, взяли участь у координаційній зустрічі Програми USAID "Справедливість для всіх" щодо ініціативи створення в судах підрозділів підтримки потерпілих та свідків воєнних злочинів.

Як зазначили представники Програми USAID "Справедливість для всіх" та її керівник Девід Майкл Вон, питання підтримки потерпілих та свідків воєнних злочинів є важливим елементом успішного розгляду справ про воєнні злочини агресора в Україні. Воно заслужено перебуває у фокусі уваги Офісу Генерального прокурора та відповідно потребує опрацювання в системі судочинства. Дана тема неодноразово підіймалися на донорських зустрічах, конференціях, і в тому числі на конференції “Правосуддя в національних судах у справах про міжнародні злочини”, що відбулася наприкінці 2023 року у Львові.

З огляду на те, що в українських судах починаються активні слухання справ про воєнні злочини (ст. 438 ККУ), справи стосовно відповідальності за тяжкі порушення міжнародного гуманітарного права, порушення законів і звичаїв війни, геноцид і злочини проти людяності на території України, умисне вбивство, тортури, незаконне депортування та викрадення дітей, захоплення заручників тощо, де фігурують велика кількість потерпілих та свідків, в Україні потрібно дбати вже не тільки про покарання злочинців, а й про захист потерпілих та свідків.

"Чим більше ми будемо дбати про захист свідків, тим кращими та ґрунтовнішими будуть наші докази проти тих, хто вчиняв воєнні злочини", - зазначив Клаус Хоффман – старший прокурор, член Дорадчої групи з питань міжнародних злочинів. Він також зауважив, що якісні свідчення свідків і потерпілих у суді значною мірою сприятимуть не тільки встановленню реальних обставин злочину, а вже з вироком по справі стануть складовими матеріалами майбутнього Міжнародного трибуналу, який розглядатиме воєнні злочини в Україні.

Загалом, під час зустрічі йшлося про створення у судах, де найбільше слухається справ по воєнних злочинах, окремих відділів, які опікуватимуться участю в засіданнях та захистом свідків та потерпілих, які проходять по справі.

Досвідом створення і роботи таких відділів у судах поділилась пані АлмаТасо-Делькович, керівниця відділу підтримки постраждалих у суді Боснії і Герцоговини.

"30 років минуло у нас після війни, а ми й досі слухаємо справи про воєнні злочини. Досі працюємо зі свідками та потерпілими й це надзвичайно важлива робота", - сказала пані АлмаТасо-Делькович.

Власне, приклад створення такого простору захисту в Україні вже є при Офісі Генерального прокурора. Про це учасникам зустрічі повідомила пані Вероніка Плотнікова – директорка Координаційного Центру підтримки потерпілих і свідків, щойно відкритого в межах Офісу Генерального прокурора.

Пані директорка Координаційного Центру також зазначила, що органи прокуратури працюють зі свідками та потерпілими головно на стадії досудового розслідування, а вже після того, як обвинувальний акт зайде в суд, має настати відповідальність працівників відділів захисту потерпілих та свідків.

На думку експертів, які представляли цю проблематику, суд із врахуванням думки працівників цього відділу отримає можливість ефективніше розглядати питання щодо запровадження заходів безпеки для потерпілих та свідків; для вразливих потерпілих та свідків, зокрема неповнолітніх та тих, які постраждали від сексуальних злочинів, суд матиме можливість забезпечити належне проведення допиту для уникнення їх повторної травматизації.

Щодо реалізації такого проєкту, то члени Ради суддів України Андрій Потапенко та Роман Холод звернули увагу на цілий ряд особливостей, пов'язаних з організацією розгляду справ про воєнні злочини, участі у засіданнях потерпілих та свідків, а також інших організаційних питань, які необхідно вирішити задля реалізації ініціативи зі запровадження в судах відділів підтримки потерпілих та свідків.

Пресслужба РСУ