Рада Суддів
України

uaUA enEN

19.10.2015, 15:10

Заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов Заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов

Заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов вважає, що немає критичної різниці між пропозицією оновлення суддівського корпусу шляхом атестації чи шляхом звільнення усіх суддів з подальшим призначення нових, адже результат буде однаковий - велика частина суддівського корпусу буде складатися із тих самих суддів, які зараз працюють. "Головне - встановити запобіжники, які не пустять в судову систему хабарників, непрофесіоналів, корупціонерів", - про це він заявив у ході форуму "Доброчесна і аполітична Феміда через конституційні зміни", який відбувся в Києві 19 жовтня 2015 року.

Також Олексій Філатов зазначив, що наразі в Україні нереально знайти 8 тисяч нових суддів. "Чи є у нас достатня кількість професіоналів, які замінять всіх суддів? Якщо ми реалісти, то відповідь на це питання буде "ні". Такої кількості немає. Виходячи з цього, я припускаю, якщо навіть всіх звільнити і провести прозорий конкурс, то значна кількість суддів у ньому виграє, тому що більшість з них досить професійні", - зазначив Філатов.

Олексій Філатов додав, що до Венеціанської Комісії для отримання правового висновку направлено два варіанти оновлення суддівського корпусу – один передбачає переатестацію всіх суддів, а інший – перепризначення суддів.

Відхиляє можливість одночасного звільнення всіх суддів і Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, який також брав участь у форумі. На його думку, звільнення всіх діючих суддів – це не вихід із ситуації і це нічого не змінить, до тих пір, поки не буде змінено систему в цілому. Відтак, він визнає наявність корупційної складової в діях окремих служителів закону: "Ми говоримо про корупцію в судовій системі – так вона існує, але чи тільки в судовій системі?".

Голова ВСУ переконаний, що автори суспільної ініціативи про звільнення і перепризначення всіх суддів не враховують нинішню суспільно-політичну ситуацію. "Подібними гаслами та діями ми тільки послабимо нашу державу, тим більше зараз, коли Україна знаходиться у стані збройного протистояння з агресором", - сказав Ярослав Романюк.

Разом з тим, Голова Верховного Суду України переконаний, що громадянам України необхідно надати можливість сформувати власну думку про діяльність судової влади. За його словами, рівень довіри до судової влади в тих громадян, хто безпосередньо брав участь або був присутнім на судових засіданнях, удвічі вищий, аніж у тих, хто формує власну думку виключно на підставі інформації, отриманої від політиків чи ЗМІ.

"Відкритість суду є не тільки дієвим інструментом боротьби з проявами корупції в судовій системі, а й ефективним засобом відновлення довіри до судової влади з боку громадянського суспільства", – переконаний Ярослав Романюк.