Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.07.2024, 12:50

Бойовики “ЛДНР”, коригувальники та бази Очакова: 44 справи щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня Бойовики “ЛДНР”, коригувальники та бази Очакова: 44 справи щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Київ та область

Держслужбовець, який чекав на окупантів. Ігор Анташкевич до 2024 року працював начальником відділу мобілізаційної роботи Верховного Суду України. Це структура, яку в рамках судової реформи замінили на однойменний Верховний Суд, та через законодавчі казуси не змогли ліквідувати. Як каже слідство, спілкуючись із колегами чоловік заперечував суверенітет України, пропонував “віддати” Росії південні регіони та Харківську область, героїзував найманців “Вагнера” та підтримував захоплення Львова й північних областей. Анташкевичу інкримінують виправдання збройної агресії РФ.

Засідання призначено на 17 липня о 10:30 у Дарницькому районному суді Києва.

Заклики до революції. Олександр Вудзь ― блогер із ніком “Мотиватор” у Tik-Tok та YouTube. Як встановило слідство, він викладав контент із критикою Зеленського, закликав прийти на Майдан Незалежності 21 травня 2024 року. У його роликах є й інструкції для “революції”, і пояснення, навіщо виходити на протести. Його обвинувачують у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

Засідання призначено на 17 липня о 17:00 у Києво-Святошинському районному суді Київської області.

Колишній голова Харківської СБУ. Романа Дудіна обвинувачують у державній зраді. Слідчі переконані, що в лютому 2022 року Дудін хотів захопити владу в регіоні й усунути голову Харківської ОВА, адже розраховував на хороше ставлення від окупантів. Також, за версією слідчих, СБУ під керівництвом Дудіна не виконувала поставлених завдань. Обвинувачений запевняє, що його обмовили. Каже, що на той час був на важливій службі і захищав Україну. Через цю справу він подав позови до пʼяти українських правоохоронних органів. Його обвинувачують в державній зраді.

Засідання призначено на 16 липня о 13:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Постріл за українську мову. Костянтин Юдін — начальник групи 376-го окремого батальйону оперативного призначення Росгвардії. Слідство встановило, що в окупованому Енергодарі він вистрілив у військовополоненого. Йому не сподобалося, що чоловік відповів йому українською мовою. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Засідання призначено на 17 липня о 12:15 у Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

Блогерка. Анжеліка Титаренко рекламує у TikTok б’юті-процедури. Слідство встановило, що вона опублікувала відео, де називала агресію РФ проти України гібридною війною, яку треба припинити. Титаренко записала звернення до влади, заявивши, що хоче моральної компенсації за нелегкі останні роки життя у Києві. Її обвинувачують у виправдовування збройної агресії РФ.

Засідання призначено на 17 липня о 13:30 у Шевченківському районному суді Києва.

“Втеча” до добробату. Андрій Кобец — підприємець із Бучі. За версією слідства, він під час окупації співпрацював із росіянами, допомагав їм мародерити і перевіряти помешкання місцевих. Після деокупації, аби приховати скоєне, намагався вступити в український добровольчий батальйон. Чоловік провину відкидає і доводить, що його обмовили. Обвинуваченому інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначено на 16 липня о 15:00 в Ірпінському міському суді Київської області.

Харків

Доцент. Валерій Радченко був доцентом в одному з харківських університетів. Обвинувачення вважає, що він повідомляв російське ГРУ про наслідки обстрілів у місті, розміщення ЗСУ і фортифікацій, відстежував іноземні волонтерські організації. Йому інкримінують держзраду.

Засідання призначено на 19 липня о 14:15 у Ленінському районному суді Харкова.

Чоловік в Росії і ЗСУ. Світлана Мічуріна — мешканка Куп’янського району Харківської області. Як каже слідство, у квітні 2022 року вона телефоном розповідала своєму колишньому чоловіку, який живе в Росії, про розташування ЗСУ в районі. У грудні 2023 року її засудили до шести років позбавлення волі за несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ. Жінка провину не визнала, пояснювала, що спілкувалася з чоловіком на побутові теми, а відповідь на його запитання про розміщення техніки ЗСУ вигадала. Мовляв, так хотіла, щоб він розхвилювався і передав кошти на утримання доньки. Апеляційний суд скасував вирок і відправив справу за обвинуваченням у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ на повторне слухання.

Засідання призначено на 17 липня о 13:30 у Червонозаводському районному суді Харкова.

“Націоналізація” аграріїв. Едуард Лебеденко — агропідприємець із Куп’янська. За даними обвинувачення, під час окупації він надавав приміщення агрофірми окупантам. Також сприяв “націоналізації” майна інших фермерів, які виїхали з окупованого міста. Власне підприємство чоловік перереєстрував у “податковій” окупантів, продавав зерно до Росії. Його дії кваліфікували як пособництво державі-агресору.

Засідання призначено на 19 липня об 11:00 у Червонозаводському районному суді Харкова.

Чернігів

“Кльон”. Семен Соловов — капітан російських Збройних сил, командир зведеного підрозділу з позивним “Кльон”. Він, каже слідство, наказав утримувати в підвалі ягіднянської школи 369 людей, які слугували російським військовим “живим щитом”. З-поміж них було 69 дітей. Через жахливі умови загинули 10 людей. Військового ідентифікували українські журналісти. В іншій справі, що стосується виконавців утримання людей у підвалі, вже є вирок. Соловову інкримінують порушення законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 19 липня о 10:00 у Чернігівському районному суді (in absentia).

Втеча майора до Росії. Олександр Кияшко — колишній майор, який проходив службу в Чернігівській області. У 2023 році він поїхав за кордон, а потім виїхав до Росії. Там він заявив, що не розділяє поглядів керівництва України й не хоче брати участь у бойових діях. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 17 липня о 9:00 у Новозаводському районному суді м. Чернігів (in absentia).

Донеччина

Бойовик із ОРДЛО. Олександр Ігнатішин ― колишній підприємець, член незаконного збройного формування “Грім” із окупованого Харцизька. Це було одне з перших збройних формувань, створених російськими спецслужбами в ОРДЛО. За словами Ігнатішина, бойовики змусили його вступити до батальйону і він лише доставляв їм їжу. Водночас чоловік активно публікував у соціальних мережах свої фото в камуфляжі з власним позивним і зброєю в руках. У 2019 році Ігнатішина затримали українські спецслужби. Восени 2019-го сторона обвинувачення клопотала про звільнення Ігнатішина від кримінальної відповідальності. Його обвинувачують у створенні терористичної групи чи терористичної організації.

Засідання призначене на 16 липня о 09:30 у Красноармійському міськрайонному суді Донецької області.

Із “ДНР” у фітнес-центр. Станіслав Притула — мешканець Донеччини. Як стверджує слідство, у 2014 році він вступив до розвідвійськ “ДНР”, захоплював адмінбудівлі та інфраструктуру в Горлівці. Згодом переїхав до Вінниці, де влаштувався у фітнес-центр та намагався приховати минуле. Притулі інкримінують участь у терористичній організації.

Засідання призначене на 15 липня о 14:30 у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області.

Житомир

“Бомбили Донбас”. Вадим Світельський працював на житомирському м’ясокомбінаті. За даними обвинувачення, у жовтні 2022 року на роботі він заявив, що “України історично не існувало, а Росія забирає свої території, Україна бомбила Донбас, НАТО хоче вбити Росію, Путін попереджав, аби Україна не вступала до НАТО”. Чоловіку інкримінують виправдовування збройної агресії РФ.

Засідання призначене на 17 липня о 12:30 у Богунському районному суді Житомира.

Запоріжжя

Коригування з “Мотор Січі”. Вікторія Штапура була інженеркою-технологинею корпорації “Мотор Січ”. За даними обвинувачення, протягом жовтня–грудня 2023 року жінка повідомляла через Telegram представнику ФСБ про наслідки ворожих обстрілів, розповідала, де жили військові ЗСУ, а за однією локацією підтвердила влучання по місцю скупчення українських бійців. Штапуру обвинувачують у держзраді.

Засідання призначене на 15 липня о 15:00 у Шевченківському районному суді Запоріжжя.

Львів

Комуніст зі Львова. Ігор Нєкрасов працював секретарем Львівського обласного комітету Компартії України, був членом Комуністичної партії України. З 2012 року безуспішно балотувався від “Партії регіонів”. Як встановило слідство, у 2022 році Нєкрасов створив в “Однокласниках” кілька фейкових акаунтів для підривної діяльності на користь РФ. У своїх дописах вихваляв агресивну політику Путіна, “ностальгував” за СРСР і виправдовував захоплення частини південних регіонів України. Нєкрасову інкримінують посягання на територіальну цілісність України.

Засідання призначене на 19 липня о 09:30 у Галицькому районному суді Львова.

Миколаїв

Працівниця станції переливання крові. Ірина Мазур працювала реєстраторкою медичного відділу станції переливання крові у Миколаєві. За даними обвинувачення, у березні 2022 року мешканець Херсона, який перейшов на бік РФ, залучив її до агентурної мережі задля підривної діяльності проти України. Жінка мала збирати розвідувальну інформацію. Завдяки посаді вона отримала доступ до списку військових одного з підрозділів і сфотографувала його, щоб передати росіянам. Мазур інкримінують замах на держзраду.

Засідання призначене на 16 липня об 11:00 у Заводському районному суді Миколаєва.

Бази і склади Очакова. Інна Герасимова жила в Очакові. Як встановило слідство, у липні 2023 року вона повідомляла адміністратору проросійського Telegram-каналу про розташування українських військових і техніки: вказувала конкретні бази, де перебували військові, місця зберігання боєприпасів, часто позначала детальні локації на папері та пересилала на фото. Її обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 17 липня о 13:30 у Корабельному районному суді Миколаєва.

Одеса

Фотографії HIMARS. Андрій Дрямов — засновник благодійного фонду з Одеси. Ще у 2021 році ЗМІ писали про сумнівну діяльність фонду, який збирав пожертви на вулиці у наметах. У 2023-му чоловіка затримали після того, як знайшли дві гранати в його авто. Під час огляду телефону знайшли переписку з російським абонентом, якому Дрямов надіслав фото установок HIMARS, які переміщували через Миколаїв. Ще він надіслав знімки та координати розташування підрозділу ЗСУ і складів ракетно-артилерійських боєприпасів. Наразі він під вартою з можливістю внесення застави 2,2 мільйони гривень. Дрямову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 16 липня о 14:00 у Київському районному суді Одеси.

Херсон

Майно Херсонського порту. Олег Пасічніченко працював адвокатом у Херсоні. У 2016-му році хотів стати суддею, а у 2020-му балотувався до Херсонської міської ради від “Народного контролю”. Його призначили в бюро технічної інвентаризації за особистої протекції окупаційного очільника Херсонщини Володимира Сальдо. Слідство стверджує, що на цій посаді він перереєстровував майно Херсонського морського порту та брав участь в інвентаризації КП “Міське дорожнє управління”. Також Пасічніченко закликав людей до співпраці з росіянами. За це він обіцяв лояльність і зарплату від окупантів. Йому інкримінують пособництво державі-агресору.

Засідання призначене на 18 липня об 11:00 у Херсонському міському суді.

Тероборонівці Херсонщини. Олег Оселедець — мешканець Білозерки Херсонської області. Як встановило слідство, під час окупації села він з ідеологічних і корисливих мотивів здавав окупантам тероборонівців. За його наведенням окупанти викрали та вивезли до катівні місцевого. Також він ремонтував російську техніку. Його звинувачують у пособництві державі-агресору.

Засідання призначене на 18 липня о 12:45 у Херсонському міському суді.

Про інші засідання у справах про воєнні злочини читайте на сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 15 - 19 липня

Київ і Київська область
Усі області

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.