Рада Суддів
України

uaUA enEN

15.05.2023, 07:39

Змінила мантію на піксель: історія судді Херсонського окружного адмінсуду, що нині захищає Батьківщину Змінила мантію на піксель: історія судді Херсонського окружного адмінсуду, що нині захищає Батьківщину

Олена Ковбій - суддя Херсонського окружного адміністративного суду,  ХІХ позачерговим з'їздом суддів України обрана членом Вищої ради правоссуддя за суддівською квотою. 

Змінила суддівську мантію на піксель. Після початку повномасштабної війни суддя Херсонського окружного адмінсуду Олена Ковбій вступила до лав тероборони. Нині - захищає Батьківщину на Бахмутському напрямку. При цьому поєднує службу із обов'язками члена Вищої ради правосуддя. Як це - бути жінкою на війні та не втрачати оптимізм попри постійні обстріли і втрати? У День матері Подробиці розказали історію військовослужбовиці-героїні.

Завжди усміхнена, спокійна, виважена… Такою знають побратими Олену Ковбій. Про те, що з ними пліч-о-пліч служить суддя, - дізналися не одразу.

Олена Ковбій, військовослужбовиця Збройних сил України:

Це зараз я офіцер, але в батальйон я прийшла звичайним солдатом. І я ж не зразу сказала, що я суддя, бо, мабуть, не взяли б. Пішли розмови, що в батальйоні є справжній суддя, приходили дивитися, чи справді так.

Повномасштабну війну наша героїня зустріла в рідному Херсоні. Чоловік і син - обидва офіцери спецслужб - у перші ж дні стали на захист країни. Олена виїхала до родичів на Вінниччину, а там… пішла до тероборони!

Олена Ковбій, військовослужбовиця Збройних сил України:

Жодного сумніву в тому, що я роблю, в мене не було. Були побоювання - чи зможу я це робити. Це було дуже відповідально. Дякуючи нашому комбату, з цивільних, які ніколи не тримали в руках зброю, незважаючи на те, що я з родини військових, але такої тяги до зброї у мене не було ніколи, незважаючи на те, що судді за законом мають право мати зброю.

Стрільба з гранатомета, кулемета, автомата… Надання медичної допомоги, евакуація поранених з поля бою - за кілька місяців навчань Олена стала професійним військовослужбовцем. Невдовзі - її відправили на фронт.

Олена Ковбій, військовослужбовиця Збройних сил України:

Наш батальйон було направлено у зону бойових дій, місто Бахмут. Більше 2 місяців штаб перебував у Бахмуті, потім нас трохи відвели в інший населений пункт. Ми перебували в зоні бойових дій з липня по листопад.

На початку цього року нашу героїню обрали на посаду члена Вищої ради правосуддя. Олена жартує: це вже четверта присяга в її житті, після присяги держслужбовця, судді та військовослужбовця. Місяць тому батальйон Олени командування знову направило на Бахмутський напрямок, та навіть там жінка намагається поєднувати військові й суддівські обов'язки.

Олена Ковбій, військовослужбовиця Збройних сил України:

У нас така дуже відповідальна проходить подія, ми відбираємо майбутніх членів вищої кваліфікаційної комісії суддів України, проходять співбесіди. Я намагаюся слухати усіх кандидатів, це проходить онлайн, навіть прошу своїх колег ставити питання, які мене цікавлять.

На фронті Олена очолює групу цивільно-військового співробітництва, що займається ідентифікацією загиблих бійців. Каже, морально - робота важка, але навіть у таких умовах наша героїня намагається зберігати оптимізм і підтримувати побратимів.

Олена Ковбій, військовослужбовиця Збройних сил України:

Емоційно, мабуть, жінка сильніша, навіть тут, ви бачите, де я перебуваю - намагаюсь створити якийсь затишок, щоб щось смачненьке у них було, знаєте, як мати, як дружина, поки я не бучу своїх - хоча б щось щоб було домашнє у хлопців тут.

Нещодавно Олені все ж вдалося побачитися зі своїми найріднішими чоловіками. Сина командування відпустило на 10 днів у відпустку - вся родина зустрілася на його весіллі!

За матеріалами: Подробиці автор: Ніна Коломієць

Пресслужба РСУ