Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.03.2016, 09:21

Доповідь Голови Ради суддів України "Незалежність суддів в контексті міжнародних стандартів" Доповідь Голови Ради суддів України

Звертаючись до присутніх на форумі Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко наголосила, що зараз надзвичайно актуальним є розуміння на правозастосовному рівні міжнародних стандартів побудови та функціонування судової системи та стандартів незалежності судової влади, оскільки, саме принципи незалежності судової влади визначаються в усіх сучасних політико-правових концепціях як фундаментальні засади організації демократичної держави. Вона також зазначила, що на міжнародному рівні принципи незалежності суддів розглядаються паралельно з принципами незалежності судової влади.

"Європейська хартія "Про статус суддів" визначає, що принципи незалежності мають бути у кожній державі і встановлюватися на найвищому рівні, на рівні Конституції , а правила - на рівні законів. Хочу звернути увагу, що принцип незалежності дає судовим органам право бути незалежними, безсторонніми і справедливими. Але, одночасно, він і вимагає бути незалежними, безсторонніми і справедливими", - підкреслила Валентина Сімоненко.

Відтак, Голова Ради суддів України зазначила, що зміни до Конституції в частині правосуддя реально сприятимуть зміцненню незалежності суддів і судової влади. На її думку, сприятимуть цьому законодавчі норми, які вже прописані в змінах, а це: зміна суддівської винагороди тільки на рівні закону, затримання судді тільки за згодою Вищої ради правосуддя, суддя не може притягуватися до відповідальності за ухвалене судове рішення – це прямо записується у Конституції, вперше суддя призначається на посаду судді за рекомендацією Вищої ради правосуддя Президентом, а це усуває політичний тиск на цю процедуру, скасовується п'ятирічний строк – суддя призначається на посаду тільки безстроково і на підставі конкурсу.

Разом з тим, законодавчою і виконавчою гілками влади повинні вживатися усі заходи для запобігання загрозам судовій незалежності. Валентина Сімоненко вважає, що судді повинні приймати свої рішення цілком безсторонньо, незалежно і мати змогу діяти без обмежень: без неправомочного впливу, підбурення, тиску,погроз, неправомочного прямого і непрямого втручання. "В законі мають бути передбачені дієві санкції щодо осіб, які здійснюють тиск на суд", - наголосила Валентина Сімоненко. Проте, як очільниця суддівського самоврядування, Валентина Сімоненко говорить, що на сьогоднішній день не має жодної кримінальної справи, за зверненням суддів щодо здійснення на них тиску, доведеної до вироку. Щодо самих звернень суддів до РСУ про здійснення на них тиску, то таких вже більше сотні.

На завершення виступу Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що на даному етапі реформування судової системи, всі гілки влади, які є складовими державної влади демократичного суспільства, мають проявляти одна до одної повагу і, виконуючи свої обов'язки, не зазіхати направа та обов'язки інших.

Прес-центр судової влади