Рада Суддів
України

uaUA enEN

07.04.2023, 10:11

​"Проєкт нової комунікаційної стратегії вже розробляється в Раді суддів України" – Богдан Моніч ​

"Проєкт нової комунікаційної стратегії вже розробляється в Раді суддів України й сподіваюсь, що вже найближчим часом ми зможемо представити його на обговорення у суддівській спільноті", - сказав Голова РСУ Богдан Моніч під час конференції "Спроможність судового адміністрування: від європейського досвіду до української реалізації", яка відбулася в рамках реалізації Ініціативи "Модельні суди" Проєкту ЄС "ПРАВО – JUSTICE" в Івано-Франківську.

Власне, про це він повідомив коментуючи презентацію міжнародної експертки з комунікацій Жівілє Навіскайте-Бабкін, суть якої полягає в принципі "єдиного голосу" і єдиного центру комунікації.

"З огляду на специфічні завдання кожного органу судової гілки влади в Україні, єдиний центр комунікації може бути не завжди неефективним. Кожен орган на своєму рівні має комунікувати, забезпечуючи відкритись, прозорість і доступність інформації. Органи судової влади такі як ВРП, ВККС України, РСУ, ДСА України, НШСУ мають свої специфічні аудиторії і це треба мати на увазі, бо вони комунікують на своїх рівнях. Якщо ми говоримо про суди, то ми маємо три рівні судів, три рівні юрисдикцій. В кожному регіоні є свої топновини, тому ми повинні це враховувати", - зауважив Богдан Моніч.

Разом з тим, на його думку, політика "єдиного голосу" має застосовуватися тільки до розв'язання питань, які потребують вирішення і врегулювання на загальнодержавному рівні.

"Ми активно застосовуємо позицію "єдиного голосу" у випадках, коли є якась кризова ситуація. Тоді співпраця усіх вищих органів суддівського врядування є не тільки необхідною, а й ефективною, і стосується вона судової гілки влади в цілому. На таких етапах координація комунікаційних зусиль всіх органів вона не тільки необхідна, але й має бути. І про це багато говорилося на з'їзді суддів України, коли ми обирали членів ВРП, а делегати наголошували на необхідності переосмислення комунікаційної політики судової гілки влади", - сказав Богдан Моніч.

У контексті обговорення комунікаційної політики судової гілки влади, Голова Ради навів приклад реагування на кризову ситуацію, що виникла у зв'язку з рішенням судді Воловецького районного суду Закарпатської області.

"Візьмемо, до прикладу, один з останніх гучних випадків. Мало хто знає, що в цю ситуацію втрутилась пресслужба РСУ, була організована комунікаційна робота на рівні суду, оприлюднена інформація з роз'ясненням рішенням, чому змінилась кваліфікація злочину, суддя спікер дав інтерв'ю представникам телевізійних каналів і, хоч вони ніде не були показані, коментарі і акценти у справі були зміщені. Знову же, ВРП зробила коментар, де зазначила, що не наділена правом ініціювати питання про відкриття дисциплінарної справи за власною ініціативою за повідомленнями викладеними у ЗМІ про наявність ознак дисциплінарного проступку в діях судді. Але тут виникає питання, чи не буде надалі питань щодо упередженості, те ж саме - апеляційний суд, якби він вступив в цю комунікацію, чи не виникли б питання щодо неупередженості, адже апеляцію розглядатиме саме він? Тому, зараз ми хочемо чітко визначитись – хто і за що відповідає", - наголосив Богдан Моніч.

Голова Ради підкреслив, що основна комунікація, яка стосується щоденної роботи судів, має відбуватися на рівні конкретних судових інстанцій, які розглядають справи. Це включає інформацію про розглянуті справи, прийняті рішення та інші аспекти судового процесу. Такий підхід до комунікації сприятиме забезпеченню доступу до інформації про судові рішення та прозорості судової системи для громадян та інших зацікавлених сторін.

"Я сподіваюсь, що вже найближчим часом ви знайдете відповіді на питання, які стосуються комунікації судової гілки влади, в документі, який буде представлено для обговорення", - сказав Голова Ради суддів України.

Пресслужба РСУ