Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

14.09.2018, 20:01

До уваги громадськості та ЗМІ! Здійснено напад на суддю, який слухає справу про вбивство людей на Майдані До уваги громадськості та ЗМІ! Здійснено напад на суддю, який слухає справу про вбивство людей на Майдані

Сьогодні ввечері, біля власного помешкання, було здійснено напад на суддю Святошинського районного суду міста Києва Сергія Дячука. На місті злочину працювала поліція, а інформація внесена до єдиного реєстру досудових розслідувань за статтєю 296 (хуліганство) частина 4 (дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень). Поліції нападника затримати не вдалося. Суддю госпіталізовано до однієї з київських лікарень. 

Попередньо, напад зловмисника на нього, Сергій Дячук пов'язує з професійною діяльністю, про що свідчать погрози розправитися з суддею і вислови, що повторюють риторику людей, які невдоволені тими рішеннями, які судді ухвалюють, та закликають до розправи над суддями. Суддя Дячук відомий громадськості тим, що під його головуванням відбуваються слухання справи щодо вбивства людей на Майдані 18-20 лютого 2014 року. Справа, у якій вже фігурують 157 потерпілих та більше 500 свідків. На лаві підсудних — п'ятеро екс-службовців київського полку "Беркут". Їх звинувачують у масовому вбивстві протестувальників, а також у вчиненні терористичного акту. Справу колишніх правоохоронців веде колегія суддів з головуючим Сергієм Дячуком та за участі суду присяжних. 

Зважаючи на вище викладені обставини і значний суспільний резонанс справи, яку слухає суддя Дячук, Рада суддів України звертається до правоохоронних органів ретельно розслідувати спробу нападу і вжити невідкладних заходів, аби нападника було затримано і притягнуто до відповідальності. Крім того, вищий орган суддівського самоврядування ще і ще раз звертає увагу на те, що побудова в Україні громадянського суспільства і правової держави неможлива без становлення суду, незалежність і охорону, якого забезпечує кожний патріот Батьківщини. 

Голова Ради суддів України Олег Ткачук повідомив, що даний випадок нападу на суддю буде предметом обговорення на засіданні Ради, що відбудеться 17 вересня 2018 року в Одесі. 

"Рада суддів України стурбована тим, що ті, хто закликає до розправи над суддями, дедалі частіше переходять до дій. Потрібно невідкладно вживати заходи, які покладуть цьому край!" - наголосив Олег Ткачук.

Прес-служба РСУ