Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

29.11.2017, 15:45

«16 Днів проти гендерного насильства»: апеляційний суд області підтримав Всеукраїнську акцію «16 Днів проти гендерного насильства»: апеляційний суд області підтримав Всеукраїнську акцію

29 листопада судді, працівники апарату суду, правоохоронці, фахівці соціальних служб і центрів зібралися в апеляційному суді, аби обговорити психологічні, соціальні, юридичні аспекти цієї проблеми та виробити спільні практичні рекомендації для можливості її подолання. «Боротьба з насильством у сім’ї – важливе завдання, вирішення якого носить комплексний характер. Це має бути злагоджена робота нас усіх: уповноважених підрозділів органів Національної поліції, суду, органів опіки і піклування, спеціалізованих установ для осіб, які вчинили насильство в сім’ї, соціальних служб, медзакладів», – вітаючи учасників круглого столу, наголосив голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич.

За словами очільника суду, згідно з матеріалами узагальнення судової практики, що провів апеляційний суд області, справи про вчинення насильства в сім’ї за кількістю надходжень до судів області в першому півріччі цього року посідають 3 місце серед усіх справ про адміністративні правопорушення.

Алла Андрейчак, директор Хмельницького обласного центру соціально-психологічної допомоги, повідомила, що за останні три роки послугами закладу скористалися майже п'ять тисяч осіб, причому третина з них зверталися з питань насильства в родині. "Кордон між тими, хто чинить насилля і страждає від насильства в сім'ї дуже хиткий. Та завжди постраждалими є діти. Надзвичайно впливає на кількість випадків насилля в сім'ї рівень алкоголізації населення, але навіть і без того насилля стало поширеним явищем і в заможних, благополучних, освічених сім'ях. Насильство - це передусім проблема цінностей в сім'ї", - вважає Алла Федорівна.

«Прослідковується тенденція до збільшення таких справ, – зазначила начальник відділу аналітично-статистичної роботи Апеляційного суду Хмельницької області Тетяна Гребелюк. – У провадженні судів області перебувало 1303 справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173-2 КУпАП, «Вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програми». 1129 з них надійшло за звітний період».

Суддя-секретар кримінальної палати апеляційного суду області Сергій Болотін звернув увагу учасників заходу на основні юридичні проблеми, які ускладнюють судовий розгляд справ цієї категорії, зауваживши, що головна – це застаріла законодавча база. "Виходить так, що насильник має більше прав, аніж потерпілий...", - констатував Сергій Миколайович, - "на жаль суди на сьогодні не мають права законодавчої ініціативи".

Про аспекти своєї роботи щодо протидії насильству в сім’ї розповіли заступник начальника Управління – начальник відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності ГУ НП у Хмельницькій області Вадим Бирко, директор обласного центру соціально-психологічної допомоги Алла Андрейчак, провідні юрисконсульти Хмельницького обласного й міського центрів соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Євген Конєв та Надія Крещук, головний спеціаліст відділу у справах дітей Служби у справах дітей Хмельницької міської ради Дмитро Баланюк.

Юлія Салдан, референт прес-служби суду, яка виступила ініціатором організації "круглого столу", зауважила: "Маємо сьогодні гарні результати: окреслились точки дотику, де ми можемо покращити взаємодію між судами, поліцією та соціальними службами. Важливо, що ми змогли довести до громадськості інформацію про проблеми законодавчого регулювання, які ми не можемо самостійно вирішити".

За результатами заходу пропозиції учасників щодо налагодження співпраці між усіма залученими інституціями апеляційний суд оформить у Рекомендації круглого столу. У документі будуть також відображені виявлені проблеми у судовій практиці та недоліки законодавчого регулювання. Рекомендації будуть опубліковані на сайті суду та на сторінці у Фейсбук.

Джерело: Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Прес-служба РСУ