Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

01.10.2021, 16:19

​Богдан Моніч виступив на X щорічному судовому форумі й розповів про основні проблеми судової реформи ​Богдан Моніч виступив на X щорічному судовому форумі й розповів про основні проблеми судової реформи

1 жовтня 2021 року у Києві продовжив роботу X Щорічний судовий форум: «Незалежна судова влада – фундамент держави в умовах турбулентності».

Цей форум вже давно став зручною платформою для спілкування та обміну ідеями й пропозиціями, питаннями та побажаннями між усіма учасниками судового процесу для того, щоб краще зрозуміти один одного та ефективніше здійснювати правосуддя.
Другий день форуму був присвячений обговоренню судової реформи, фінансового забезпечення судiв, викликів, які постали перед судовою гілкою влади та питанням забезпечення незалежності суддів.

Звертаючись до учасників форуму, Голова Ради суддів України Богдан Моніч підкреслив, що наразі всі зусилля Ради суддів спрямовані на формування Етичної ради та виконання вимог Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя".
«Закон має ознаки неконституційності – це наша позиція. Закон не досконалий – це також наша позиція. Чи буде Рада суддів його виконувати? Так. Рада суддів уже виконує цей закон і буде його виконувати й надалі», - наголосив Богдан Моніч.
Він звернув увагу присутніх на той факт, що Рада суддів вже провела перше голосування і має намір проводити голосування стільки разів, скільки буде потрібно для виконання вимог Закону і формування Етичної ради. Однак, не зважаючи на оголошений добір, станом на сьогодні, до Ради суддів України не надійшло жодного пакету документів від кандидатів до складу Етичної ради.

«Наразі ми оголосили добір і я можу сказати, що поки що в нас немає жодного кандидата. Напевно, це тому, що багато кандидатів також розуміють недоліки Закону. Вони розуміють ту місію, яку їм доведеться виконувати в Етичній раді. Фактично, не маючи жодного значущого голосу в цій Раді, це будуть люди, які внаслідок очікуваної публічної критики понесуть великі репутаційні втрати. Але вони мають все одно йти в цю Етичну раду хоча б для того, щоб переконати міжнародних експертів в прийнятті того чи іншого рішення», - сказав Богдан Моніч.
Очільник органу суддівського самоврядування закликав суддів та суддів у відставці, які відповідають визначеним критеріям, а саме: 15 років стажу, бездоганна ділова репутація, авторитет, проходження кваліфікаційного оцінювання, бажано, але це не вимога Закону, володіння англійською мовою – подавати свої документи як кандидатів до складу Етичної ради до 21 жовтня 2021 року.

«На сьогодні вся робота членів Ради суддів України, всієї судової гілки влади спрямована на переконання найбільш достойних, найбільш висококваліфікованих людей йти до складу цієї ради. Навіть тут, на форумі, я звертався до своїх колег, і ви знаєте, багато бажаючих немає», - розповів Богдан Моніч.
Він зізнався, що має ризик отримати чергову порцію критики за ідею звернутися з оголошенням на кшталт: «Шановні колеги, судді, судді у відставці, будь ласка, подавайтесь, ми чекаємо!». І тут є ризик того, що, наприклад, 100 осіб подадуть документи. І знов підуть звинувачення, що це Моніч спеціально зробив, аби Рада суддів ще два місяці цих людей перебирала.

«Я це говорю зараз дуже обережно, бо завтра, не дай Боже....  Але ні, все ж таки, не буде стільки кандидатів», - поділився думками Голова РСУ.

Аналізуючи ситуацію, в якій зараз опинилася Україна, Богдан Моніч порівняв її з поїздкою в автомобілі, де є багато управлінських важелів, але забувають натиснути на гальма для оцінки ситуації. Це, за його словами, загрожує знесенням авто на крутому віражі в кювет і неминучою катастрофою.

«Можливо, ми десь пригальмували, але саме для того, щоби на цьому віражі держава не злетіла в кювет. Щобільше, це гальмування дало можливість привернути увагу до тих проблем, про які ми говорили й вказували на певні «червоні лінії» при прийнятті законів. Але нас не послухали, хоча ми брали участь в засіданнях Комітетів. Після зустрічі в Офісі Президента я маю таку надію, що певний поступ вперед відбувся», - зазначив Богдан Моніч.
Він також прокоментував лист Джанні Букіккіо, в якому Голова Венеційської комісії зазначив, що Рада з питань Етики повинна здійснювати і організовувати свою роботу таким чином, щоб не викликати будь-яких сумнівів в роботі ВРП.
«Це той меседж, про який ми говоримо вже два місяці. Ми не говоримо, що обов’язково треба змінити Закон. Наразі ми розуміємо, що немає політичної волі. Ми говоримо про те, що, можливо, сама Етична рада передбачить процедуру оцінки діючих членів ВРП таким чином, щоб не зупинити роботу ВРП», - наголосив Голова РСУ.

У своєму виступі Богдан Моніч також зазначив, що сьогодні судова гілка влади - це як пацієнт, якому роблять дуже важку операцію на мозку. З одного боку - представники судової спільноти, у якості родичів, які не хочуть в жодному разі, щоб пацієнт загинув. Наші міжнародні партнери - це хірурги, які обирають де саме треба різати. Але в нас є ще й «друзі», які кажуть, що пацієнту треба вже відрізати голову.
«Скажіть, будь ласка, чи вилікуємо ми цього пацієнта за таких умов? Що буде далі?», - поставив риторичне питання Голова суддівського самоврядування.

Богдан Моніч дав коротку характеристику періоду, починаючи з 2015 року, коли також розпочинали реформу судової влади й не дослухалися порад Ради суддів України, яка не погодила процедуру кваліфікаційного оцінювання і за це була піддана жорсткій критиці. В результаті, була спровокована хвиля відставок, а процеси реформування затягнулися на роки.
«Ми отримали знекровлений судовий корпус. Зараз маємо якесь дежавю. Ми замість того, щоб засвоїти цей урок, взяти найкраще і рухатись вперед, знову наступаємо на ті самі граблі. За останні тижні голова Луганської апеляції звільнився, голова Львівської апеляції звільнився, в Луганському суді жодного судді криміналіста не залишилося, в Сумському їх два, в багатьох судах їх три-чотири, а кого потім звинуватять? Знов звинуватять нас тому, що суд не зможе в розумні строки розглянути справу», - наголосив Богдан Моніч.

Голова РСУ також поділився з учасниками форуму думками з приводу ситуації навколо ВРП та запропонував шляхи виходу з неї без зупинки її роботи, а також розповів про зусилля, які РСУ докладає для розв'язання фінансових проблем та оптимізації мережі судів.


Пресслужба РСУ