Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

18.05.2018, 08:30

Члени Ради суддів України зустрілись з суддями Луганщини та Донеччини Члени Ради суддів України зустрілись з суддями Луганщини та Донеччини

Біля апеляційного суду Луганськоі області з'явилось "Дерево правосуддя". Саме так, майже не сперечаючись, вирішіли назвати щойно висаджений маленький каштан члени Ради суддів Украіни.

"Зовсім скоро тут буде парк правосуддя, адже перший саджанець минулоріч висадили студенти правознавці з місцевих навчальних закладів та вишів”- радо прокоментував подію Голова апеляційного суду Луганської області Володимир Гаврилюк.

"Я вражений людьми. Людьми, які ціною власного життя із окупованої території привезли сюди свої мантії, державний прапор, вишиванки. Це найдорожче, що у них було. Рада суддів України зробить все, щоб підтримати суддів, працівників апарату судів і морально і фінансово. Останнє стосується покращення умов, в яких працюють суди та покращення доступу громадян до правосуддя." - такими словами розпочав зустріч з суддями апеляційного суду Луганської області та суддями місцевих загальних судів Луганщини та Донеччини, Голова Ради суддів України Олег Ткачук. 

Присутній на зустрічі заступник Голови Луганської районної державної адміністрації з питань безпеки та громадського порядку Юрій Клименко щиро подякував Голові Ради суддів Олегу Ткачуку та членам Ради за те, що приїхали в Луганську область щоб ознайомитися з роботою та провести засідання. "Ви зробили надзвичайно важливу справу - ви судді найвищого органу суддівського самоврядування, показали, що правосуддя є, що судді прифронтового регіону не залишилися на одинці зі своїми проблемами. Ваше засідання тут, за 14 км від лінії зіткнення - це найвища ознака вашої громадянської позиції і вашого прагнення підтримати своїх колег і допомогти людям."

У судах Луганської області вакантними залишаються 43 посади суддів. Таку цифру озвучив Голова апеляційного суду Луганської області Володимир Гаврилюк. "Проблема ще й у тому, що відряджені до Рубіжанського міського суду судді, не поспішають приступити до здійснення правосуддя, займаючи при цьому суддівські посади." - повідомив суддя.

Звісно, подібні ситуації потребують відповідного врегулювання. "Ми обов'язково будемо реагувати на подібні ситуації. У судовій системі не місце тим суддям, які безвідповідально ставляться до виконання своїх обов'язків. Як наслідок, одні судді працюють з шаленим навантаженням, інші, прикриваючись незрозумілими причинами, не приступають до роботи. Це неправильно!"- відповів Олег Ткачук. 

Начальники територіальних управлінь Державної судової адміністрації України в Донецькій та Луганській областях доповіли про організаційне та фінансове забезпечення діяльності місцевих судів регіонів. Судді активно долучились до дискусії. Кадрові питання, охорона судів, відновлення роботи Попаснянського районного суду, організація конвоювання обвинувачених до суду, - це неповний перелік питань, які звучали під час зустрічі. 

Нагадаємо, сьогодні Рада суддів України, під час засідання має розглянути кілька важливих питань: про стан організації роботи судів у зоні, прилеглій до району бойових дій в Луганській та Донецькій областях, обговорити Положення про помічника (помічників) судді. В полі зору членів Ради на сьогодні і питання про розробку заходів із забезпечення незалежності судів і суддів, не залишається поза увагою і питання належної організації роботи слідчих суддів.

Прес-служба РСУ