Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

07.08.2018, 11:35

Дніпровський районний суд міста Києва працює у приміщеннях, які непридатні для здійснення Правосуддя! Дніпровський районний суд міста Києва працює у приміщеннях, які непридатні для здійснення Правосуддя!

Члени Ради суддів України з робочим візитом відвідали приміщення суду що ще з 2004 року знаходиться в аварійному стані, проте в якому і досі здійснюють судочинство судді двох районних судів міста Києва - Дарницького та Дніпровського.

"Наш суд розташовано в двох приміщеннях, одне по вулиці Івана Сергієнка, 3 - там кращі умови і там працюють 16 суддів, а ще 12 суддів здійснюють судочинство в приміщенні по вулиці Кошиця, 5. Це приміщення по вулиці Кошиця вже давно знаходиться в аварійному стані і взагалі не придатне до здійснення правосуддя," – поділилась наболілим виконуюча обов'язки керівника апарату Дніпровського районного суду міста Києва Анастасія Розгон.

Суддя апеляційного суду Кіровоградської області, членкиня Ради суддів України Людмила Дьомич поцікавилась кількісттю залів судових засідань та умовами перебування в судах обвинувачених як під час проведення судових засідань, так і в перервах між ними.

"У нас немає достатньої кількості залів судових засідань, нарадчих кімнат, недостатньо приміщень для конвою та підсудних, тобто відсутні передбачені процесуальним законодавством приміщення, без чого неможливо належним чином розглядати справи,"– відповіла Анастасія Розгон.

В.о. Голови суду Оксана Бірса розповіла представникам РСУ про історію створення одного з найбільших місцевих судів України, в якому згідно із штатним розписом має працювати 35 суддів, а здійснює правосуддя тільки 18. "За перше півріччя цього року до нашого суду вже надійшло 13143 справ та матеріалів, неукомплектованість штату суддів призводить до перевантаження працюючих суддів. Ми порахували, 462 – це середня кількість розглянутих справ та матеріалів на одного суддю нашого суду, за півроку," – додала суддя Оксана Бірса.

Відповідаючи на запитання судді Харківського окружного адміністративного суду, члена РСУ Олексія Котеньова щодо заходів, що вживались керівництвом суду для вирішення питання з ремонтом приміщення, в.о Голови суду повідомила про неодноразові звернення до територіального управління Державної судової адміністрації в місті Києві.

"Кожного року ми звертаємось до ТУ ДСА в місті Києві з листами, але питання про надання суду нового приміщення, досі не вирішено," – додала Оксана Бірса.

Голова Ради суддів України відмітив, що хоча приміщення суду і перебуває в аварійному стані, найважливіше те, що судді і працівники апарату суду мотивовані на якісну роботу, спрямовану на забезпечення ефективного судового захисту осіб, які звертаються до суду.

"Очевидно, що приміщення у яких працює Дніпровський районний суд міста Києва, непридатні для здійснення Правосуддя! Рада суддів України має докласти всіх можливих зусиль для того, щоб змінити цю ситуацію. Вкотре повторюю: дуже важливо забезпечити належні умови роботи кожного судді і працівника апарату в кожному із судів держави. Адже такі умови безпосередньо впливають на якість судової діяльності," – підсумував робочий візит до суду Голова Ради суддів України Олег Ткачук.

Нагадаємо, Рада суддів України рішенням №19 від 18 травня 2018 року звернулась до усіх судів України з клопотанням про надання інформації Раді суддів України щодо стану приміщення, в якому розташований суд, а також потреб для приведення цих приміщень у стан придатний для відправлення правосуддя.

З робочим візитом Дніпровський районний суд міста Києва відвідали: Голова РСУ Олег Ткачук, заступник Голови РСУ Вадим Бутенко, секретарка РСУ Олена Журавська, член комітету з питань забезпечення незалежності суддів РСУ Олексій Котеньов та членкиня комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів РСУ Людмила Дьомич.

Прес-служба РСУ