Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

14.03.2019, 11:36

Голова Ради суддів України Олег Ткачук зустрівся з міжнародними експертами Голова Ради суддів України Олег Ткачук зустрівся з міжнародними експертами

Голова Ради суддів України, суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Ткачук сьогодні зустрівся з міжнародними експертами Проекту Twinning "Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері прав людини на національному рівні". Зустріч відбулася у рамках проведення професійних обговорень щодо зв'язку принципу суддівської незалежності та принципу дисциплінарного провадження щодо судді, а також з питань обмежень у здійсненні інтерпретації правових норм. 

Міжнародних експертів: Яутріте Брієде, постійного радника Проекту Twinning, суддю Верховного Суду Латвії, Віргіліуса Воланчіуса, - суддю Європейського суду загальної юрисдикції (екс-президента Вищого адміністративного суду Литви), Яніса Нейманіса, суддю Конституційного Суду Латвії (колишнього члена Дисциплінарної комісії суддів Латвії), Рамуса Гадляускаса, суддю Вищого адміністративного суду Литви (члена Судової Ради та Суду честі Литви), Ірену Куціну, заступника Державного секретаря з питань судової влади Міністерства юстиції Латвії, найперше цікавило питання взаємостосунків та координації дій між органами суддівського врядування і самоврядування щодо застосування принципу суддівської незалежності та принципу дисциплінарного провадження щодо судді. 

Пані Брієде зазначила, що розуміння основних завдань Ради суддів України, її позиції у питаннях дисциплінарного провадження щодо суддів України та стосунки з Вищою радою правосуддя, дозволять більш ефективно провести експертну місію та визначитися із подальшими заходами, що сприятимуть зміцненню суддівської незалежності і захисту прав громадян, які звертаються в українські суди та Європейський суд з прав людини. 

У відповідь, Голова Ради суддів України детально зупинився на завданнях, які покладено на вищий орган суддівського самоврядування і на тих питаннях, які активно розробляються у Раді. На переконання Олега Ткачука, оскільки, найголовнішою фігурою у здійсненні правосудді і судовій владі є суддя, тому всі заходи, що розробляються у Раді, скеровані на зміцнення суддівської незалежності та захист суддів від посягань на цю незалежність. 

"Я, особисто, як Голова Ради, і члени Ради намагаємося утвердити в суспільстві і в свідомості суддів, що саме судді є центральною фігурою у судовій владі і, що саме від їх колективного рішення, від рівня усвідомлення значення суддівського самоуправління, від органів суддівського самоврядування на місцях (зборів суддів місцевих і апеляційних судів, Верховного Суду) залежить позитивна динаміка процесів у судовій владі та врегулювання більшості важливих питань у суддівському співтоваристві та судових органах", - наголосив Олег Ткачук.

Щодо застосування дисциплінарних стягнень до суддів, які належать виключно до компетенції Вищої ради правосуддя, то Олег Ткачук переконаний, що вони ні у якому разі не можуть бути наслідком рішення судді у тій чи іншій справі, за виключенням тих випадків, коли є недобросовісна, навмисна поведінка, доведена у визначеному законом порядку, суддя не повинен боятися покарання за судове рішення. "На останньому з’їзді судді закликали і нових, і діючих членів ВРП не дозволяти собі висловлюватися щодо законності рішення судді у конкретних справах, адже законність визначає тільки суд вищої інстанції. У цьому зв'язку Рада суддів постійно звертає увагу на те, щоб були вжиті усі заходи для забезпечення внутрішньої незалежності суддів, щоб вони ухвалювали рішення,  орієнтуючись лише на необхідність забезпечити правосуддя та захистити права кожного, хто звертається до суду. Не піддаючись жодному впливу, чи боячись покарання за свою доброчесну професійну поведінку,"- зазначив Голова Ради суддів України. 

Щодо підстав, за якими відкриваються дисциплінарні провадження проти суддів, а їх в Україні 19, то, за словами Голови, над цим потрібно працювати, бо якщо законодавчо їх зменшення зараз неможливе, то обгрунтоване застосування просто необхідне. "Зрозуміло, що судді оскаржують рішення ВРП у Верховному Суді і тут вже ми, судді ВС, маємо приймати такі рішення, які б не суперечили практиці Європейського суду з прав людини, бо суддя не тільки уповноважений на виконання функцій держави, він є її громадянином з повноправним правом на той же судовий захист", - переконаний Олег Ткачук.

У підсумку зустрічі було домовлено, по завершенню усіх консультативних нарад, про проведення спільного заходу, за участі як експертів, так і суддів, представників інших зацікавлених судових органів та донорських організацій, на тему "Зв'язок принципу суддівської незалежності та принципу дисциплінарного провадження щодо судді". 

Прес-служба РСУ