Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

22.10.2020, 07:30

Голови РСУ і НАЗК обговорили перспективи подальшої співпраці Голови РСУ і НАЗК обговорили перспективи подальшої співпраці

Голова Ради суддів України (РСУ) Богдан Моніч та Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков під час робочої зустрічі, яка відбулася 21 жовтня 2020 року, обговорили питання, пов'язанні з додержанням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів, здійсненням моніторингу та контролю за виконанням актів законодавства з питань етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб.

Голова РСУ Богдан Моніч зазначив, що відповідно до пункту 6 частини 8 статті 133 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", контроль за додержанням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів, Голови чи членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Голови Державної судової адміністрації України чи його заступників здійснює РСУ, яка також приймає рішення про врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності зазначених осіб (у разі якщо такий конфлікт не може бути врегульований у порядку, визначеному процесуальним законом).

"У той же час, за змістом пункту 6 частини 1 статті 11 Закону України "Про запобігання корупції" здійснення моніторингу та контролю за виконанням актів законодавства з питань етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб віднесено до повноважень НАЗК. Зазначені норми до певної міри дублюють повноваження РСУ і НАЗК в цьому питанні, що не може не позначитися на рішеннях, які приймаються Радою суддів і Національним агентством. Відтак, нам необхідно докласти зусиль, щоб усунути різночитання і визначитися з розмежуванням повноважень у ці сфері", - наголосив Богдан Моніч.

"Впевнений, що спільними зусиллями ми зобов'язані сформувати для суддів чіткі і зрозумілі стандарти доброчесності. Тому наша позиція полягає в тому, щоб не давати можливості будь-яке судове рішення ставити під сумнів через присутність конфлікту інтересів у діяльності суддів. Адже, з точки зору цілісності держави, судова влада – це ключова ланка в забезпеченні авторитету всього державного управління", - підкреслив Голова НАЗК Олександр Новіков.

У підсумку зустрічі сторони домовились спільно опрацювати норми законодавства, проаналізувати наявні роз'яснення РСУ та НАЗК з питань врегулювання конфлікту інтересів, щоб у підсумку напрацювати спільні позиції з цих питань.

Над опрацюванням необхідних документів збоку РСУ працюватиме Комітет з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів. Від НАЗК участь в опрацюванні братиме Департамент з питань дотримання законодавства про конфлікт інтересів та обмежень щодо запобігання корупції.

У зустрічі також взяли участь – членкиня Комітету РСУ Оксана Марченко та директор Департаменту НАЗК Олександр Шульга.

Пресслужба РСУ