Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

29.01.2024, 08:39

​Харківська СБУ, шпигунство та “Мотор Січ”: 30 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня ​Харківська СБУ, шпигунство та “Мотор Січ”: 30 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Сутички в Лаврі. Вікторія Кохановська брала активну участь у протестах проти виселення УПЦ МП з Києво-Печерської Лаври. За версією слідства, 19 квітня 2023 року вона та ще троє підозрюваних проникли до одного з корпусів Лаври, зламали захисні ролети та двері будівлі. Ці дії кваліфікували як хуліганство. Її обвинувачують у пропаганді війни.

Засідання призначене на 29 січня о 10:30 у Голосіївському районному суді міста Києва.

Власник “Мотор Січ”. В’ячеслав Богуслаєв і Олег Дзюба — директор і начальник департаменту зовнішньоекономічної діяльності заводу “Мотор Січ”. Богуслаєв — колишня довірена особа Януковича, Кучми, позаштатний радник Кравчука. Голосував за “Харківські угоди” у 2010-му та “диктаторські закони” у 2014-му. Бізнес Богуслаєва в окупованому Сніжному, каже слідство, фінансував так звану “ДНР”. СБУ підозрює Богуслаєва в тому, що він разом із начальником департаменту організував незаконне постачання в Росію двигунів для військової авіації. Тепер він просить обміняти його на когось, кого утримує РФ. Їх обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 31 лютого о 12:00 у Солом’янському районному суді Києва.

Керівник Харківської СБУ. Роман Дудін — колишній голова Управління СБУ в Харківській області. У 2022 році Володимир Зеленський звільнив Дудіна і сказав, що той "не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав лише про себе особисто". СБУ повідомила йому про підозру у державній зраді та самовільному залишенні місця служби без поважних причин. Він провину не визнає.

Засідання призначене на 2 лютого об 11:30 у Шевченківському районному суді Києва.

Маскування під ЗСУ. Ігор Онуфрієв видавав себе за військового ЗСУ. Слідство вважає, що він збирав дані про переміщення підрозділів ЗСУ, які задіяні в контрнаступі на східному фронті, інформацію про маршрути залізничних ешелонів з військовою технікою, озброєнням і боєприпасами. Також він нібито намагався виявити в районі обласного центру позиції ППО. Чоловік регулярно їздив містом, фотографував об’єкти, які цікавлять ворога. Отримані дані за гроші передавав куратору. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 29 січня о 14:30 в Індустріальному районному суді міста Дніпро.

Харківські велосипедисти. Дмитро Пєнцов та Едуард Ісінов — безробітні харків’яни, що, як вважає слідство, збирали для РФ дані про ЗСУ в місті й області. Вважають, що вони їздили на велосипедах, ставили геомітки на карту та надсилали скриншоти російському куратору. Наразі доводять їх причетність до ударів дронами по Харкову 1 серпня минулоріч. Обох обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 2 лютого о 12:00 у Київському районному суді Харкова.

Блогерка і Каховська ГЕС. Крістіна Ножкіна — 23-річна блогерка із Запоріжжя. Вона заперечувала воєнні злочини Росії, наприклад, що Бучанська різня була нібито "вкидом", щоб зірвати домовленості в Стамбулі. Заявила, що Києву було набагато вигідніше підірвати Каховську ГЕС, ніж росіянам. Наразі сторінку блогерки видалено. Вона записала відеовибачення перед Україною. Її обвинувачують у виправдовуванні російської агресії.

Засідання призначене на 30 січня о 12:00 у Комунарському районному суді Запоріжжя.

Про більше справ читайте у новому щотижневому розділі на сайті Медійної ініціативи за права людини: цього тижня там воєнні злочини, злочини проти національної безпеки в північних областях і львівська соратниця Медведчука.

Розклади судових засідань у справах війни з 29 січня - 02 лютого 2024 року

Київ і Київська область
Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.