Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

28.07.2020, 11:12

Новопризначені судді здійснюватимуть правосуддя з новими нагрудними знаками Новопризначені судді здійснюватимуть правосуддя з новими нагрудними знаками

28 липня 2020 року за участі Президента України Володимира Зеленського 205 новопризначених суддів склали присягу на вірність народові України.

На урочисту церемонію складання присяги суддями, яка відбулася на території Маріїнського палацу, також були запрошені керівники органів суддівського врядування і самоврядування: Голова Ради суддів України Богдан Моніч, Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду Богдан Львов, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін та інші.

Право зачитати текст присяги отримала найстарша за віком новопризначена суддя з Іршавського районного суду Закарпатської області Олена Гичка.

Після урочистостей на території Маріїнського палацу, у приміщенні Ради суддів України новопризначені судді отримали посвідчення судді та  нагрудний знак судді нового зразка. Суддівські відзнаки вручив Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

"Сьогодні визначний і пам’ятний день у вашому житті. Щойно Ви склали присягу на вірність українському народові. Ви присягалися вірою і правдою служити тим, хто звертатиметься до вас за відновленням своїх прав, шукатиме у вас захисту, законності і справедливості. До вас звертатимуться люди, як до істини в останній інстанції", - наголосив Богдан Моніч.

"Вам буде складно. Ви прийдете у суди, які задихаються від нестачі суддів, а дехто прийде в суди, де правосуддя не здійснювалося роками. Ви будете завалені справами, за кожною з яких людська доля, історія стосунків, бізнесу, а то й життя. Про все це ви маєте пам’ятати, ухвалюючи рішення іменем України. Бо саме вам надано право здійснювати правосуддя, керуючись буквою закону, власним переконанням і сумлінням, дотримуючись принципів верховенства права.

Переконаний, що ви добре усвідомлюєте всю міру своєї відповідальності у професії, бо йшли до неї довго, часто тернистими шляхами, долаючи випробування конкурсного відбору, під пильним поглядом представників громадянського суспільства.

Від сьогодні ви маєте право здійснювати правосуддя. Від сьогодні ви стали повноправними членами суддівської спільноти. Від сьогодні до вас звертатимуться: "ваша честь". Шануйте це звертання, бо воно варте ваших знань та сил, варте того, щоб гідно пройти з ним крізь життя.

Ми всі покладаємо на вас великі надії і віримо, що саме з вас почнеться той життєдайний струмінь нової крові, який дозволить наповнити новою силою та енергією судини судової системи – суди першої інстанції. Ми віримо вам і вже від вас залежить наскільки ви цю віру виправдаєте" - наголосив очільник суддівського самоврядування у своєму виступі перед колегами.

На завершення зустрічі Богдан Моніч від себе особисто та від Ради суддів України, суддівської спільноти побажав новопризначеним суддям здоров’я, успіхів та удачі.

Пресслужба РСУ