Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

21.02.2018, 12:56

Організація охорони судів - виклик судовій реформі Організація охорони судів - виклик судовій реформі

Рада суддів України у зверненні щодо подій, які відбулися навколо Шевченківського районного суду міста Києва стверджує, що взаємодія судових установ, Національної поліції України та Національної гвардії України має визначальне значення для безпеки відвідувачів судів, учасників судових процедур, суддів, працівників апаратів судів, працівників Національної поліції України та Національної гвардії України.
З цього приводу в ефірі радіостанції Голос Столиці висловився член Ради суддів України, Голова комітету з комунікації, суддя Львіського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич.

Голос столиці: А що змінить можливе скасування охорони судів?

Олександр Сасевич: Дійсно в законі про судоустрій і статус суддів України передбачено створення судової охорони. Це спеціальний підрозділ, який повинен забезпечувати безпеку в судах. Раніше такі функції здійснювали підрозділи МВС «Грифон». Це дійсно буде правильно і я думаю, що перспектива у цього підрозділу є. Але знову ж таки це воєнізований підрозділ, відповідно, і процедура створення цього підрозділу, підбір кадрів, його керівництва, є трошки тривалим у процедурі. Це і спеціальні перевірки, і так далі. Рада суддів на своїх засіданнях вже два рази розглядала звітування керівництва державної судової адміністрації з приводу тривалості створення служби судової охорони. Тому що ми, судді, так само розцінюємо, що у функції МВС не входить охорона судів, ми це розуміємо. Але давайте згадаємо, яка мета охорони судів — безпека людей, які приходять за захистом в наші суди.

Повний текст читайте тут

Прес-служба РСУ