Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

08.06.2018, 09:34

"Основним завданням Ради Суддів України було, є і буде забезпечення незалежності судів і кожного судді"-Андрій Жук

6−7 червня 2018 року в місті Кам’янці-Подільському відбувся семінар для голів судів Хмельницької області "Роль голови суду у забезпеченні внутрішньої незалежності суддів" за підтримки Канадсько-українського проекту підтримки судової реформи та за сприяння Ради суддів України.

Метою заходу було− надати учасникам необхідні навички та знання щодо захисту та забезпечення суддівської незалежності в їхніх судах. Ґрунтуючись на положеннях Висновку № 19 Консультативної ради європейських суддів "Щодо ролі голів судів", досвіді голови суду з Канади, практиці Європейського суду з прав людини, національному законодавстві України та практиці його застосування, голови судів обговорили практичні аспекти застосування принципу внутрішньої незалежності суддів.

Дональд Чіассон, директор з правових та навчальних програм Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади, представив присутнім нового керівника Проекту підтримки судової реформи, який впродовж 25 років активно практикує юриспруденцію на теренах Канади та інших країн світу, Любомира Маркевича. Він висловив захоплення від перебування в древньому місті над Смотричем та можливості чергового спілкування із суддівською спільнотою Хмельниччини.

Роберт Бауман,голова Апеляційного суду провінції Британська Колумбія, зазначив, що з кожним візитом до України він все краще розуміє юридичну культуру країни, переконується в тому, що професійні цінності є спільними, а стрімке реформування галузі судочинства не має жодних аналогів не лише в Канаді, а й, напевно, в цілому світі.

Від Ради Суддів України у заході взяли участь члени РСУ Андрій Жук, Єгор Краснов та Вікторія Чебан.

На сесії, присвяченій обговоренню координації та співпраці голови суду з органами судового врядування та суддівського самоврядування у забезпеченні суддівської незалежності Андрій Жук, член комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, суддя Тернопільського окружного адміністративного суду відзначив, що основним завданням Ради Суддів України було, є і буде забезпечення незалежності судів і кожного судді та вжиття заходів щодо підвищення авторитету Судової Влади. Проте, Радою суддів України будуть вживатись всі можливі заходи щодо впровадження єдиних стандартів організації роботи судових установ та поширення позитивного досвіду на всю судову систему, - зазначив Андрій Жук.

Учасники заходу ознайомились також із досвідом канадських суддів щодо захисту суддівської незалежності та ролі голови суду у захисті внутрішньої незалежності судді. Вікторія Чебан, членкиня РСУ, зауважила, що незалежність судової влади не надається автоматично, вона здебільшого досягається через підзвітність громадськості. Сучасний період вимагає активної медіа-стратегії і Рада суддів України приділяє цьому велику увагу. Суддя спілкується зі світом через судові рішення. І вони повинні бути доведені до суспільної думки виключно правильно, грамотно і доступно. 

Саме з цією метою і був запроваджений і судах інститут суддів спікерів та пресс-секретарів при судах. І роль голів судів в цьому напрямку є надто вагомою. Так, 12 квітня 2018 року Рада суддів України вирішила рекомендувати судам всіх юрисдикцій через суддів-спікерів та пресс-секретарів відстежувати та негайно інформаційно реагувати на неправдиву (неповну, неточну) інформацію про розгляд справ, що перебувають у провадженні суду. 

Разом з тим, Вікторія Чебан акцентувала на тому, що Рада суддів України неодноразово у своїх рішеннях звертала увагу голів судів та суддів на неприпустимість втручання в діяльність суддів та на необхідність чітко дотримуватись етичних принципів поведінки судді. А також, звертала увагу зборів суддів судів України, як органів суддівського самоврядування, на необхідність врегулювання конфліктних ситуацій у своїх коллективах з приводу фактів втручання в діяльність судді. 

Також розглянуто питання, пов’язані з незалежністю та безсторонністю суду у світлі практики Європейського суду з прав людини, діяльністю Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України щодо сприяння внутрішній незалежності суддів, роллю голови суду у судовому врядуванні та суддівському самоврядуванні.

Прес-служба РСУ