Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

18.12.2023, 07:12

Полтавський фітнес-блогер, Харків і воєнні злочини: 26 справ війни, за якими радимо стежити цього тижня Полтавський фітнес-блогер, Харків і воєнні злочини: 26 справ війни, за якими радимо стежити цього тижня

Держзрада за 12 тисяч. У Кропивницькому судять чоловіка, який міг зливати росіянам дані про інфраструктуру

Пенсіонер Дмитро з невеликого селища неподалік Кропивницького — обвинувачений у справі про державну зраду. За даними слідства, він за гроші надсилав росіянам відео з об’єктами інфраструктури та військовою технікою. Дмитро доводить, що Україну не зраджував — лише хотів заробити. Шостого грудня у Кіровському райсуді допитали свідків (одного з них теж підозрюють у держзраді) та дослідили переписку обвинуваченого з росіянином. Як, імовірно, вербували чоловіка, а той своєю чергою інших — у репортажі МІПЛ.

ЧИТАТИ

Справа Миколи Семени. Надія Школьна ― “суддя Верховного суду” Криму. Вона винесла вирок Миколі Семені ― українському журналісту, який продовжував працювати в окупованому Криму. У 2017-му окупанти засудили Семену до 2,5 років ув’язнення за його матеріали для Крим.Реалії. Випробувальний термін ― 3 роки ― достроково припинили. У 2020 році Семена отримав дозвіл на виїзд із Криму та переїхав на материкову частину України. Надію Школьну обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 21 грудня об 11:00  в Голосіївському районному суді Києва (in absentia).

Заступник командувача Чорноморського флоту. Денис Березовський — офіцер ЗСУ, контрадмірал Військово-морських сил України. Першого березня 2014 року, під час агресії Росії в Криму, його призначили командувачем Військово-морських сил України, а наступного дня він перейшов на бік російських окупантів. Його призначили «командувачем ВМС Криму». На півострові контрадмірал пробув чотири роки, потім його відправили на Далекий Схід Росії. Йому інкримінують державну зраду.

Засідання призначено на 20 грудня о 10:00  у Дніпровському районному суді Києва (in absentia).

Помічник народного депутата. Ігор Гармашов був помічником-консультантом народного депутата від Слуги народу. Раніше працював не керівній посаді в Державній прикордонній службі. Слідство вважає, що росіяни завербували Гармашова в 2014 році ― з того часу він нібито передавав їм інформацію про міжнародну співпрацю України, ситуацію на кордоні з РФ та в зоні бойових дій на сході. Гармаша затримали за підозрою в державній зраді.

Засідання призначене на 18 грудня о 13.00  у Шевченківському районному суді Києва.

Закликала ґвалтувати жінок. Ольга Биковська — дружина Романа Биковського, який воював на боці РФ проти України. Подружжя родом із Орловської області, кілька років тому переїхали в Крим. Їхню розмову перехопили українські спецслужби, коли підрозділ Романа перебував у Херсонській області: дружина, сміючись, заохочувала чоловіка "ґвалтувати українських баб". Ольга Биковська отримала підозру в порушенні законів і звичаїв війни, СБУ оголосила її в державний і міжнародний розшуки.

Засідання призначене на 22 грудня об 11:00  в Шевченківському районному суді ( in absentia).

Полонений десантник. Нагадуємо про справу Радіка Гукасяна. Це російський військовий, який брав участь в окупації Бучі. Його взяли в полон на Херсонському напрямку. Гукасяна обвинувачують за двома епізодами: розстріл цивільного в авто та мародерство. У суд він вмикається онлайн із табору.

Засідання призначене на 20 грудня о 14:00  в Бородянському районному суді.

Злочини в Макарові. Андрій Каркін і Володимир Дубінін — вихідці з Бурятії, які зайшли на територію України з боку Білорусі. Вони прибули в Бородянку 27 лютого 2022 року. Неодноразово обстрілювали з автоматів будинки і цивільну інфраструктуру. Примушували місцевих співпрацювати з окупантами. Прибули до Макарова 7 березня, зайняли приватний будинок, вигнавши власницю. Обох обвинувачують у порушенні законів звичаїв війни.

Засідання відбудеться 20 грудня о 14:00  у Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

Підрив будинку з тілами. Максим Краснощоков та Олександр Васильєв — російські командир і заступник командира роти. Вони керували мотострілецькими підрозділами під час окупації села Перемога в Київській області. Там росіяни силоміць утримували місцевих мешканців в одному з приміщень і катували їх. СБУ встановила, що обидва командири особисто допитували людей і намагалися вибити інформацію про військових ЗСУ, правоохоронців та членів тероборони. Зрештою наказали підлеглим розстріляти людей із автоматів прямо на місці тортур і підірвати будівлю з тілами, щоб приховати вчинене. Обох обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 21 грудня о 15:00  в Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Селфі на Polaroid. Павло Пілантов — російський військовий 104-го гвардійського десантно-штурмового полку. Слідство встановило, що він мародерив в Ірпені й сфотографувався на Polaroid. Фото збереглося. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 19 грудня о 12:00  в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Розстріл автомобільної черги. Вячеслав Буряк — російський військовий парашутно-десантного полку. В березні 2022 року брав участь в окупації Ірпеня. Разом із іншими росіянами розстріляв автомобільну чергу цивільних, які намагалися виїхати з міста. П'ятеро людей загинуло, пятеро отримали тяжкі поранення. Російські джерела пишуть, що в травні 2022 року Буряк помер. Його обвинувачують у порушення звичаїв та законів війни.

Засідання призначено на 19 грудня о 14:00  в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Вбивство за відмову співпрацювати. Олексій Токмаков і Олексій Крошкін — російські військові, які брали участь в окупації Київської області. Жили на території Гостомельського притулку для тварин. За їх наказом цивільні розвантажували та переносили ящики з боєприпасами, зброєю та амуніцією. Один із мешканців відмовився це робити через хворобу спини. Почувши це, Токмаков, каже слідство, віддав Крошкіну наказ убити цього чоловіка. Після кількох пострілів той загинув на місці. Обох обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 20 грудня о 09:40  в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Розстріл охоронця супермаркета. Дмитро Антонніков, Руслан Горшков, Артем Деркач, Денис Монахов — російські військові, які, стверджують слідчі, 27 лютого 2022 року в Бучі розстріляли 26-річного охоронця супермаркету. Лейтенант по радіозв’язку повідомив: «Все, кто в черном — враги». Військові РФ з автоматів розстріляли беззбройного охоронця супермаркету, який був одягнений у чорний брендований одяг з написом «Охорона-Новус».

Засідання призначено на 20 грудня о 13:50  в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Вбивства в Бучі. Амангельде Бекентаєв, Ербол Абільхаіров та Зафар Собиров — російські військові 64-ої окремої мотострілецької бригади. Слідство вважає, що під час окупації Бучі вони вбили двох цивільних у їхньому будинку. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначено на 21 грудня о 13:45  в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Депутатка від Слуги народу. Сніжана Чернова з 2020 року була головою Куп'янської РДА та місцевою депутаткою від Слуги народу. Окупанти призначили її "заступницею керівника" Курилівської громади. Чернова, заявляють слідчі, залучала місцевих до дій на користь РФ та брала участь у підготовці псевдореферендуму на захоплених територіях Харківщини. Її обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 19 грудня о 13:00  в Новомосковському міськрайонному суді Дніпра.

Підприємець з Житомира. Роман Кучер — житомирський підприємець і голова ГО «Молода влада». У 2020 році СБУ проводила обшук оселі, щоб вилучити докази, що стосуються створення та організації “територіальних громад самостійної української держави Україна Київської Русі”. Тепер йому інкримінують поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 21 грудня о 15:00  в Корольовському районному суді Житомира.

Державна зрада за 12 тисяч. Дмитро Гах — пенсіонер із селища поблизу Кропивницького. За даними слідства, він за гроші надсилав росіянам відео з об’єктами інфраструктури та військовою технікою. Дмитро доводить, що Україну не зраджував — лише хотів заробити. Чоловіка обвинувачують у державній зраді. На засіданні відбудуться дебати та оголошення вироку.

Засідання призначено на 21 грудня о 12:30  в Кіровському районному суді Кропивницького.

“Війну просто так ніхто не починає”. Гліб Ляшенко — блогер і політкоментатор, який поширював у Facebook антиукраїнську пропаганду та схвалював агресію Росії проти України. На своїй сторінці він писав: “Вісім років Росія молила Україну змінити курс. Україна 8 років відмовлялась. І ось результат”. Він вийшов із СІЗО під заставу 3 мільйони гривень, а його матір писала листи Зеленському з вимогою звільнити сина. Ляшенка обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 21 грудня о 09:30  в Сихівському районному суді Львова.

“Російська мова в школі”. Юрій Арбатський — житель Миколаєва, який, як вважає слідство, здавав росіянам розміщення ЗСУ і територіальної оборони. Він підписався на антиукраїнський Telegram-канал, куди надсилав інформацію. На суді сказав, що зробив це “через відміну російської мови в школі”. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 22 грудня о 14:00  в Центральному районному суді Миколаєва.

Плювок у військового. Роман Заволока — мешканець Полтави та фітнес-блогер. Цьогоріч він став відомим: ображав військових, плюнув в одного з них ― зняв це на відео й опублікував. Йому інкримінують перешкоджання законній діяльності ЗСУ.

Засідання призначене на 19 грудня о 09:00  в Октябрському районному суді Полтави.

Ексмер Полтави. Олександр Мамай ― колишній член Партії регіонів і мер Полтави до квітня 2023 року. Очолював місто кілька разів, міська рада висловлювала йому недовіру, позбавляла повноважень, після чого він поновлювався на посаді. Через неправомірне підвищення тарифів проти нього протестували місцеві в 2013 році, його обвинувачували в корупції, у цій справі Мамай конфліктував із суддею, за його каденції були порушення в забудові центру міста. ВАКС засудив Мамая за розтрату майна. У грудні 2022-го Мамай отримав підозру за поширення інформації про розташування ЗСУ. Мамай не раз демонстрував любов до СРСР, підтримував Януковича, висловлювався російськими наративами про “Велику вітчизняну війну”, називав росіян і українців братніми народами та казав, що на сході України воюють Росія та США. На одній із пресконференцій поширив інформацію про ЗСУ, тепер стверджує, що вона була відомою. Його обвинувачують у поширенні російської пропаганди та інформації про розміщення ЗСУ.

Засідання призначене на 22 грудня о 10:30  в Октябрському районному суді Полтави.

Кандидатка від ОПЗЖ. Людмила Кисляк родом із РФ, жила на Сумщині. У селі Верхня Сироватка керувала ГО “Союз Чорнобиль Україна” та місцевою виборчою комісією. Невдало балотувалася до сільської ради від ОПЗЖ. Слідство вважає, що вона передавала РФ інформацію про розташування ЗСУ в прикордонні Сумщини. Для цього сама їздила там, а також розпитувала знайомих. Росіянам ці дані допомагали під час ракетних атаках і проникнення ДРГ. Кисляк обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 19 грудня о 13:30  в Сумському районному суді.

“Гуманітарка” на Харківщині. Михайло Стрижко ― син Андрія Стрижка, який керував селищем Шевченкове від імені окупантів. Михайло приїхав до селища вже під час окупації, “керував” господарським відділом. Слідство каже, що він, зокрема, організував розміщення проросійських білбордів. Сам Михайло переконує, що робив усе в обмін на “гуманітарну допомогу” і не думав, що за це покарають ― тож не втік із батьком в РФ. Його затримали за підозрою в колабораціонізмі.

Засідання призначено на 18 грудня о 12:30  в Київському районному суді Харкова.

Інформатори на велосипедах. Дмитро Пєнцов та Едуард Ісінов ― безробітні харків’яни, що збирали для РФ дані про ЗСУ в місті й області. Слідство вважає, що вони їздили на велосипедах, ставили геомітки на карту та надсилали скриншоти російському куратору. Наразі доводять їх причетність до ударів дронами по Харкову 1 серпня цьогоріч. Обох затримали за підозрою в державній зраді.

Засідання призначене на 19 грудня о 12:00  в Київському районному суді Харкова.

Викрадення насіння. Анжела та Володимир Катасонові ― подружжя з села Вільхуватки на Харківщині. Володимир ― колишній сільський голова, а Анжела ― власниця фермерського підприємства. Слідство вважає, що вони організували вивезення насіння, зокрема соняшника, вівса та кукурудзи, до РФ. Обох затримали за підозрою в колабораціонізмі.

Засідання призначене на 20 грудня о 9:15  в Червонозаводському районному суді Харкова.

Розстріл біля церкви. Майор Даніл Коблік ― командир батальйону 74-ої мотострілецької бригади армії РФ. Як окупант він був у Лукашівці на Чернігівщині. Саме там переховувався український військовий Вадим Назаров. Він планував вирватися з окупації до побратимів. Поки чекав на їх допомогу, ховався в подружжя пенсіонерів. Коли Вадим зателефонував побратимам, росіяни засікли дзвінок і так знайшли його. Слідство вважає, що саме Коблік розстріляв Вадима біля місцевої церкви, а потім катував пенсіонерів, що дали йому прихисток. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 19 грудня о 10:00  у Чернігівському районному суді (in absentia).

Погроза підпалу людини. Євгеній Басов і Петро Базаров ― військові з 35-ої та 74-ої окремих гвардійських мотострілецьких бригад РФ відповідно. Слідство вважає, що минулоріч 6 березня в одному з окупованих сіл Чернігівщини їх побратими затримали цивільного та привели його в приміщення магазину, де серед інших були Басов і Базаров. Вони, йдеться в матеріалах слідства, катували чоловіка, аби отримати інформацію про ЗСУ. Басов погрожував підпалити його, вони з Базаровим вдарили чоловіка ногами щонайменше 45 разів. Обох обвинувачують у порушенні законів і звичаїв ведення війни.

Засідання призначене на 21 грудня о 10:00  у Чернігівському районному суді (in absentia).

Апеляція у справі пропаганди війни. Роман Зуб ― колишній міський голова Сновська на Чернігівщині. Він у Telegram писав про “українських нацистів”, пересилав пропагандистські відео, поширював звернення Путіна. Його звинуватили в пропаганді війни. На суді Зуб визнав, що поширював відео, але сказав, що надсилав їх лише знайомим, а не на широкий загал, і напад РФ на Україну засуджує. Раніше Зуб відбував покарання за хабарництво. Суд призначив йому 2 роки ув’язнення без конфіскації майна, заборонив обіймати керівні посади протягом року. Вирок не влаштував обидві сторони ― наразі триває апеляція.

Засідання призначене на 21 грудня о 9:00  в Чернігівському апеляційному суді.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ  З 18-22 ГРУДНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.