Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

12.08.2020, 12:20

Представники суддівського врядування і самоврядування обговорили особливості роботи судів в умовах карантину Представники  суддівського врядування і самоврядування обговорили особливості роботи судів в умовах карантину

12 серпня 2020 року в режимі відеоконференцзв’язку відбувся круглий стіл "Особливості функціонування судів в умовах карантину: рівні права для всіх учасників процесу", під час якого обговорювалися питання, що пов'язані із особливостями функціонування судів в умовах карантину, впливом обмежувальних заходів на права та обов'язки учасників судових процесів, необхідністю дотримання розумного балансу між правом на безпечне довкілля для суддів, сторін у справах та правом доступу до правосуддя, а також недопущення випадків дискримінації учасників судових процесів, зокрема, в умовах діючого карантину.

Ініціатором обговорення виступила Вища рада правосуддя, а долучилися до нього представники органів суддівського врядування і самоврядування, судових установ, правоохоронних органів, органів державної влади, судді Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, представники Національної поліції України, Офісу Генерального прокурора, Міністерства юстиції України, Національної асоціації адвокатів України, Державного бюро розслідувань, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро України.

Учасники засідання обговорювали проблеми, які виникають у судах в умовах карантину, та обмінялися думками щодо того, яким чином обмежувальні заходи вплинули на учасників процесу.

Член Ради суддів України, суддя Кропивницького апеляційного суду Людмила Дьомич зазначила, що Рада ще на початку карантину надала судам чіткі рекомендації щодо умов роботи в умовах COVID-19. На ці рекомендації у судах приймалися численні заходи, які, на думку Людмили Дьомич, виявилися досить ефективними.

"Скажу на прикладі свого суду, де за період карантину було два лікарняних листка і ті не пов'язані з COVID-19. Тому я вважаю, що орган суддівського самоврядування – РСУ, врядування - ВРП, ДСА України здійснили максимум з можливого для того, щоб убезпечити , в першу чергу, суддів, працівників апарату суду, громадян та учасників процесу", - наголосила членкиня Ради суддів України.

Щодо організації судових засідань, то тут вирішальну роль зіграли зміни до процесуальних кодексів у частині продовження процесуальних строків. Людмила Дьомич вважає, що закон "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)", чітко визначив - якщо людина бажає продовжити процесуальні строки, то вона повинна подати відповідну заяву, на підставі якої процесуальні строки продовжувалися на 20 днів.

"Такі зміни дозволили зняти напругу серед учасників процесу, врегулювали проблему явки до суду сторін та їх представників, впорядкували слухання справ у режимі відеоконференцзв'язку", - сказала Людмила Дьомич.

Вона також висловила сподівання, що досвід з організації роботи судів в умовах карантину, набутий за цей час, дозволить ефективно вирішувати проблемні питання і сприяти розвитку судової системи.

Пресслужба РСУ