Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

10.11.2016, 15:24

Рада суддів України рекомендує практикуючим адвокатам не боротися за місця у Громадській раді доброчесності Рада суддів України рекомендує практикуючим адвокатам не боротися за місця у Громадській раді доброчесності

Сьогодні, 10 листопада 2016 року, у режимі відеоконференцзв'язку, відбулося позачергове засідання Ради суддів України, на якому розглядалося питання щодо створення при ВККСУ Громадської ради доброчесності.

Рада суддів України зазначила, що Громадська рада доброчесності створюється з метою встановлення відповідності судді, чи кандидата на посаду судді, критеріям професійної етики та доброчесності під час кваліфікаційного оцінювання.

Членами Громадської ради доброчесності можуть бути представники правозахисних громадських об'єднань, науковці-практики, адвокати, журналісти, які є визнаними фахівцями у сфері своєї професійної діяльності, мають високу професійну орієнтацію та відповідають критерію політичної нейтральності та доброчесності.

Разом з тим, участь у Громадській раді доброчесності діючих адвокатів може спричинити ризики виникнення конфлікту інтересів. Тому, заслухавши та обговоривши інформацію Голови Ради суддів України Валентини Сімоненко, відповідно до статті 133 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", статей 1, 28, 35 Закону України "Про запобігання корупції", Порядку здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів та інших представників судової системи та його врегулювання, затвердженого Рішенням РСУ від 4 лютого 2016 року №2, Рада суддів України вирішила: звернутися до громадських організацій з пропозицією відкликати практикуючих адвокатів від участі у Громадській раді доброчесності. Рада суддів України також звертає увагу громадських організацій, які визнані Вищою кваліфікаційною комісією суддів України такими, що відповідають вимогам формування Громадської ради доброчесності, що обрання представників цих організацій, які є діючими адвокатами, створює корупційні ризики та ризики впливу на суддів при здійсненні останніми повноважень.

Нагадаємо, що Вища кваліфікаційна комісія суддів призначила проведення зборів представників громадських об’єднань для призначення членів Громадської ради доброчесності на 11 листопада 2016 року. Збори призначені на 14 годину і відбудуться у приміщенні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (м. Київ, вул. Механізаторів, 9).

Прес-центр судової влади