Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

17.11.2016, 15:12

Рада Суддів України та "Нове правосуддя" (USAID) презентували Коментар до Кодексу суддівської етики Рада Суддів України та

Сьогодні Рада суддів України за підтримки програми (USAID) "Нове правосуддя" презентувала Коментар до Кодексу суддівської етики. Коментар, до Кодексу суддівської етики, який був затверджений рішенням чергового ХІ з'їзду суддів України від 22 лютого 2013 року, готувався спеціально створеною робочою групою, до якої увійшли практикуючі судді, судді у відставці та судді, які займаються науковою діяльністю, з метою тлумачення положень нової редакції Кодексу суддівської етики задля однакового розуміння змісту 20-и статей, з яких, власне, Кодекс і складається.  Остаточний текст до Коментаря був схвалений рішенням Ради суддів України четвертого лютого 2016 року.

Вітаючи учасників зібрання, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що робоча група, яка працювала над Коментарем, провела глибинне дослідження практики застосування міжнародних стандартів у сфері суддівської етики, проаналізувала поточну практику притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності в Україні, а також ідентифікувала проблемні питання щодо розуміння та однакового тлумачення  як членами дисциплінарного органу, так і суддями, положень Кодексу суддівської етики. Вона також звернула увагу на те, що допоки Коментар готувався до друку, у державі прийнято зміни до Конституції України у частині правосуддя, почав діяти новий Закон України " Про судоустрій і статус суддів", готується - "Про Вищу раду правосуддя", введено поняття конфлікту інтересів, а це означає, що перед суддями стоять нові вимоги, які також потребуватимуть грунтовного тлумачення.Та вже зараз, на її думку, Коментар виконав своє головне призначення - чітко визначив і повідомив суспільству стандарти суддівської поведінки.

Відтак, Валентина Сімоненко подякувала представникам команди (USAID) "Нове правосуддя" і особисто керівнику Проекту Девіду М. Вон за всебічну підтримку, співпрацю та сприяння у реалізації навчальних і освітніх програм, що працюють для суддів України за безпосередньої участі Агенства США з міжнародного розвитку.

Учасники зібрання висловили сподівання, що Коментар до Кодексу суддівської етики стане настільною книгою для суддів, які вже здійснюють правосуддя і для суддів, які готуються увійти в професію з тим, щоб не тільки уникнути дисциплінарних стягнень, а й отримати орієнтири у визначенні власної поведінки як у судовому засідання, так і поза судовим життям.

Прес-центр судової влади