Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

19.10.2017, 10:57

Тема безпеки журналістів стає все більш актуальною Тема безпеки журналістів стає все більш актуальною

Сьогодні в Києві відбувається міжнародна конференція "Протидія погрозам життю та безпеці журналістів. Ефективне розслідування злочинів проти свободи вираження поглядів".

Метою Конференції є обговорення поточних проблем у сфері безпеки журналістів у розрізі останніх рішень ЄСПЛ – зокрема, у контексті виконання Україною рішення ЄСПЛ у справі «Ґонґадзе проти України». 

Крім того, пильну увагу учасники присвятили обговоренню ефективності роботи правоохоронних органів у розслідуванні злочинів, вчинених проти журналістів в Україні за останній час. Експерти Ради Європи презентують експертний звіт українського кримінального законодавства щодо безпеки журналістів, здійснений на запит Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики та за підтримки Міністерства юстиції України.

"Напади на журналістів та інших працівників медіа є особливо серйозним порушенням прав людини, оскільки вони шкодять не лише конкретним особам, але й позбавляють інших права отримувати інформацію, таким чином обмежуючи суспільний діалог, який лежить в основі демократичного суспільства", зауважив Мортен Енберг, Голова Офісу Ради Європи в Україні.

Членкіня комітету з комунікації Ради суддів України Людмила Волкова говорила про необхідність створення спеціалізованого органу з розслідування злочинів, пов'язаних з діяльністю журналістів, адже саме так зазначає практика Європейського Суду з прав людини, зокрема у справі Гонгадзе проти України. "Навіть зараз поліція має відслідковувати відкриту інформацію щодо погроз та незаконного впливу на журналіста задля убезпечення життя, задля виконання позитивних зобов'язань держави зі створення безпечного середовища в суспільстві для вільного висловлення думок" - зауважила вона. 

Конференція проходить за підтримки проекту Ради Європи "Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні" у співпраці із Комітетом ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики та ГО"Інститут масової інформації".

Нагадуємо, що слідкувати за конференцією можна онлайн
українською мовою - https://www.youtube.com/watch?v=nVz7qctswAs
англійською мовою - https://www.youtube.com/watch?v=cjYQq4chTGg

Прес-служба РСУ