Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

06.09.2019, 11:04

В Одесі обговорили зміни до Кодексу суддівської етики В Одесі обговорили зміни до Кодексу суддівської етики

Робота над оновленням Кодексу суддівської етики та Правил поведінки працівника суду триває вже рік. На сьогодні Рада суддів України провела вже чотири зустрічі, остання відбулася 05 вересня 2019 року в місті Одеса за підтримки Програми USAID "Нове правосуддя". Учасниками дискусії стали - представники Ради суддів України, Південно-західного апеляційного господарського суду, Робочої групи з оновлення положень Кодексу та коментаря до нього, Державної судової адміністрації України, а також місцеві та міжнародні експерти.

З вітальним словом до присутніх звернувся Голова Ради суддів України Богдан Моніч. Він зауважив: "Виклики часу завжди призводять до змін і саме тому, що змінились реалії нашого життя, Рада суддів ініціювала оновлення і Кодексу, і коментаря, і Правил поведінки працівників, адже це взаємопов'язані речі. Робоча група Ради суддів вже напрацювала концепцію проєкту змін і нам дуже важливо почути вашу думку, адже Рада, як орган суддівського самоврядування, має завжди враховувати думку суддів. Я вдячний програмі “Нове правосуддя” за сприяння в організації таких регіональних обговорень і сподіваюсь, що наша зустріч буде проходити саме у форматі дискусії та обговорення".

Вільям Т. Турман, суддя Федерального суду США з питань банкрутства (округ штату Юта), член Комітету з питань кодексів поведінки Суддівської конференції США ознайомив із досвідом США щодо дотримання суддями високих стандартів суддівської етики учасників круглого столу. Він наголосив: “Судова гілка влади - це останній бастіон для захисту людиною своїх прав. У нас так само є Кодекс професійної етики, також в Комітеті робимо публічні та приватні висновки. Ці висновки узагальнюються та оприлюднюються у вигляді збірника, звісно зі збереженням конфіденційності”.

Голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України Єгор Краснов ознайомив присутніх з діяльністю Комітету та розповів про поточну роботу щодо оновлення змісту Кодексу.

"Як відомо, останні роки життя судової гілки влади було досить бурхливим. З часом, певні речі можуть, або навіть мають бути, якщо не переглянуті, то принаймні скореговані. Наприклад, зараз потребують дещо більшої уваги питання врегулювання конфлікту інтересів та поведінки судді під час процесу та поза процесом. Також, є потреба приділити увагу правилам поведінки працівників апарату суду. До речі, процес оновлення професійних кодексів зараз відбувається також і в прокурорському та адвокатському самоврядуванні. Комітет Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, уважно відслідковує сучасні тенденції відносно модернізації кодексів професійної етики та професійних стандартів суддів", - додав Єгор Краснов.

Лариса Трофімова, членкиня робочої групи, суддя Черкаського окружного адміністративного суду розповіла про проведену роботу: "Робочою групою з оновлення положень Кодексу суддівської етики та коментаря до нього під час регіональних обговорень у Києві, Маріуполі, Чернівцях та Одесі опрацьовуються рекомендації експертів Програми “Нове правосуддя”, ураховуються розробки НШСУ, аналізується практика ВРП, судова практика в контексті розвитку етики характеру і етики особистості для важливості формування авторитету правосуддя та довіри до суддів.”

Член робочої групи Олександр Сасевич, суддя Львівського окружного адміністративного суду, наголосив на проблемних питаннях комунікації у світлі положень Кодексу суддівської етики та надав пропозиції щодо наявних статей, а саме, 17, 20 та 12 зазначеного Кодексу.

Ольга Шаповалова, начальниця відділу підготовки викладачів Національної школи суддів України (НШСУ), суддя Верховного Суду України у відставці, висвітлила результати аналізу дисциплінарної практики Вищої ради правосуддя за порушення норм суддівської етики: "Аналізуючи практику Вищої ради правосуддя (ВРП) слід зауважити, що станом на сьогодні у ВРП залишається 8 тисяч скарг на дії суддів, а це майже вдвічі перевищує навіть кількість працюючих суддів". За її словами, це дуже велика кількість і колосальне навантаження.

Голова Комітету з питань статусу суддів, дотримання прав працівників судів РСУ, суддя Південно-західного апеляційного господарського суду Галина Діброва обговорила з учасниками дискусії концепцію проєкту змін до Правил поведінки працівника суду.

Пресслужба РСУ