Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

04.10.2019, 08:47

VIIІ Судовий форум : "Trias politica: суд у системі гілок влади" відбувається в Києві VIIІ Судовий форум :

Протягом двох днів судово-юридична спільнота буде розглядати питання нового кола судової реформи, взаємозв’язок судових рішень та економічної політики держави, ефективної співпраці тріади влади, комунікації між судам та ЗМІ, а також актуальні питання судової практики під час VIIІ Судового форуму:"Triaspolitica: суд у системі гілок влади".

Під час першої сесії Форуму учасники обговорили питання взаємодії гілок влади в умовах політичної та економічної турбулентності та міжнародний досвід побудови конструктивної взаємодії гілок влади в умовах формування демократії.

У контексті тріади гілок влади з доповіддю на тему:"Судова влада як складова державного управління в умовах демократії" виступила Тері Андерсон, професорка PublicAdministration, TroyUniversity, USA."Відсутність функціональної цілісності всіх гілок влади приводить до ризику суттєвого занепаду. Власне фундаментальну роль у такій цілісності грає саме судова гілка. Ми маємо пам’ятати, що фактично – це публічний актор, якість роботи якого залежить від всіх, навіть від глядачів", - зазначила Террі Андерсон.

Вона також звернула увагу на роль судової влади. За її словами, судді мають бути неупередженими і незалежними, інакше не можна буде подолати корупцію. "Це основний принцип, але є чимало випадків, коли політики намагаються диктувати суддям свої умови і нав’язують корумповані практики", - наголосила професорка PublicAdministration, TroyUniversity, USA.

Друга сесія Форуму стосувалася теми підвищення репутації суддів. Керівник проекту Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні" Ілля Черногоренко, представив результати дослідження РЄ з центром Разумкова рівня довіри до суду. За результатами дослідження можна побачити що, левова частина сприйняття роботи суду у людей, які ніколи не були в суді, формується на основі того, що вони читають і бачать у ЗМІ (55%).Натомість 72% людей, які зверталися до суду, вважають, що рішення по їх справі було справедливим.

Отже питання як подолати стереотип про «Поганого суддю» та змінити перші шпальти? На думку Олени Фонової судова гілка влади має бути ініціатором комунікації та залучати для цього всі наявні засоби.

"Активне використання соціальних мереж, трансляція судових засідань, проведення заходів для учнів та молоді, всі ці інструменти дозволяють покращити і підвищити авторитет судової гілки влади", - наголосила суддя-спікерка Господарського суду Луганської області Олена Фонова.

Членкиня Ради суддів України Тетяна Гребенюк вважає, що подолання стереотипу про поганого суддю є справа спільна і комплексна для всієї системи влади. На її переконання, комплексність подолання негативного стереотипу щодо судді полягає у активній роботі із ЗМІ, лідерами громадської думки, розуміння психології людей, які мали результати по власним судовим спорам або просто чули про судові процеси від друзів чи з екранів ТБ. 

Тетяна Гребенюк також запропонувала вести боротьбу з негативними стереотипами створенням позитивних, на основі реальних справ із залученням громадськості та посиленням комунікацій судів із суспільством. "У війні зі стереотипами ratio хоча і необхідна, та все ж дуже слабка зброя, яка завжди буде програвати emotio. Тож, необхідно постійно синхронізувати два полюси. Боротьба із стереотипами це дуже довга дорога, яку ми всі маємо пройти.Ми маємо в решті- решт створити нові стереотипи про суди", - наголосила Тетяна Гребенюк.

В свою чергу Олександр Мартиненко, генеральний директор інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна", наголосив, що, якщо говорити про соціальні мережі, то тут важливо розуміти, де знаходиться цільова аудиторія, яка читає інформацію про судові рішення. "Ніхто в інстаграм не шукає судові рішення, і це логічно", - зазначив він.Разом з цим, пан Мартиненко наголосив на тому, що проблема існує і в самих судових рішеннях, які часто є незрозумілими для суспільства і журналістів зокрема. "Пишіть судові рішення так, щоб їх сенс можна було викласти у трьох реченнях. Якщо так не виходить, то, мабуть, із цим рішенням щось не так", - порекомендував Олександр Мартиненко. 

VIIІ Судовий форум:"Trias politica: суд у системі гілок влади" продовжує свою роботу 4 жовтня 2019 року.

Онлайн трансляція тут

Пресслужба РСУ