Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

01.04.2024, 10:06

​Вивезення дітей із Херсона, колабораціонізм, диверсія: 47 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня ​Вивезення дітей із Херсона, колабораціонізм, диверсія: 47 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Фотографії Himars. Андрій Дрямов — засновник благодійного фонду з Одеси. Ще у 2021 році ЗМІ писали про сумнівну діяльність фонду, який збирав пожертви на вулиці у наметах. У 2023-му чоловіка затримали після того, як знайшли дві гранати в авто. Під час огляду телефону знайшли переписку з російським абонентом. Дрямов надіслав співрозмовнику фото установок Himars, які переміщували через Миколаїв. Ще він надіслав знімки та координати розташування підрозділу ЗСУ і складів рекетно-артилерійських боєприпасів. Наразі він під вартою з можливістю застави 2,2 мільйони гривень. Дрямову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначено на 1 квітня о 14:00 у Київському районному суді Одеси.

Полковник харківської СБУ. Юрій Рябуха — колишній заступник голови управління СБУ в Харківській області. У Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого він керував Інститутом підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки. Як каже слідство, Рябуха готував інститут до “здачі”, вчасно не вивіз майно та співробітників, схиляв курсантів не чинити спротив росіянам і співпрацювати з ними. Очільник СБУ Василь Малюк розповідав, що в телефоні Рябухи гімн Росії був мелодією будильника. Рябуху затримали у 2022 році за підозрою у держзраді.

Засідання призначено на 4 квітня об 11:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Адреси атовців. Андрій Покусай — мешканець села Глібівка Вишгородського району. Як каже слідство, під час окупації чоловік здавав російським військовим адреси місцевих атовців. Цих людей викрадали і катували. Він і сам брав участь у побитті місцевого жителя та погрожував його дружині вбивством. СБУ затримала чоловіка у грудні 2022 року. Його обвинувачують у держзраді.

Засідання заплановано на 4 квітня о 16:00 у Вишгородському районному суді Київської області.

“Монах” із Київщини. Микола Євтушенко — 76-річний мешканець села Андріївка, що на Київщині. Місцеві його називають монахом. Хоч офіційно чоловік не має духовного сану, багато років носить рясу. Під час окупації навесні 2022 року, стверджує слідство, він допомагав росіянам: годував, надавав житло, здавав будинки заможних місцевих, а також освячував військову техніку. Родина обвинуваченого у колабораціонізмі його провину заперечує і доводить, що з перших днів окупації вони передавали ЗСУ інформацію про російську техніку. 

Засідання заплановано на 4 квітня о 14:00 у Макарівському районному суді Київської області.

Удар по нафтобазі. Артур Ткачук — мешканець Білоцерківського району Київщини. За даними слідства, РФ завербувала його, у січні 2022 року він влаштувався на нафтобазу та передавав росіянам дані для наведення ракетного удару. Планував встановити GPS-трекер. Чоловіка затримали, тривалий час він був під вартою. Проте у грудні 2023 року за нього внесли заставу 603 тисячі гривень. Ткачуку інкримінують вчинення диверсії.

Засідання призначено на 3 квітня об 11:00 у Васильківському міськрайонному суді Київської області.

Директор футбольного стадіону. Анатолій Москаленко на момент окупації Куп’янська очолював місцевий стадіон “Спартак”. Яка каже слідство, він лишився працювати при окупантах, сприяв організації роботи за російськими стандартами. На своїй посаді організував культурно-масові заходи, футбольні матчі з російською символікою. Захист Москаленка стверджує, що доказів виконання ним наказів окупаційної адміністрації немає, а футбольні матчі були лише для дітей. Натомість у мережі є фото, де на стадіоні присутні російські військові як глядачі. Москаленку інкримінують пособництво агресору. 

Засідання призначено на 4 квітня о 14:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області. 

Повторне слухання справи про злив позицій ЗСУ. Олег Жигулін ― мешканець Краматорська, який у березні 2023 року повідомив адміну Telegram-каналу “Краматорск.Обстановка” про розташування ЗСУ у місцевій школі. Невдовзі позицію обстріляли росіяни. Слідство інкримінувало чоловіку несанкціоноване поширення інформації про сили оборони України з тяжкими наслідками. Проте апеляційний суд скасував вирок як необґрунтований і відправив справу на повторне слухання. Розгляд буде у закритому режимі. 

Засідання призначено на 1 квітня о 12:00 в Індустріальному районному суді Дніпра.

Прихильниця федералізації Галичини. Інна Іваночко — очільниця Львівської облорганізації ОПЗЖ та політпроєкту Медведчука “Український вибір — право народу” у регіоні. Як кажуть у прокуратурі, вона організовувала конференції, семінари та вуличні акції з вимогами надати особливий економічний та культурний статус Галичині з автономією. В інтерв’ю російським медіа жінка як “політична експертка” поширювала вигадки пропаганди про русофобію, фашизм, нацизм та бази НАТО в Україні. Іваночко перебуває в СІЗО без можливості внесення застави. Її обвинувачують у держзраді.

Засідання відбудеться 1 квітня об 11:00 у Галицькому райсуді Львова.

Херсонська ОДА. Дмитро Токарев-Талибов — посадовець Херсонської ОДА. Раніше працював заступником начальника у юридичному відділі, а на момент повномасштабного вторгнення РФ — у відділі цивільного захисту, зокрема готував укриття. Як каже слідство, після захоплення Херсона він співпрацював із окупантами, очолив відділ правового забезпечення підприємства водних ресурсів. Чоловіка взяли під варту. Йому інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначено на 2 квітня об 11:00 у Херсонському міському суді.

Вивозив дітей із Херсона до Криму. Микола Джиганський — власник херсонського автопідприємства. За даними СБУ, під час окупації міста він надавав росіянам транспорт, брав участь у вивезенні дітей із Херсона до Криму. Чоловіка затримали під час спроби виїзду до Молдови.

Засідання призначено на 4 квітня о 13:45 у Херсонському міському суді.

Блогерка. Крістіна Ножкіна — 23-річна блогерка із Запоріжжя. Вона заперечувала воєнні злочини Росії. Наприклад, говорила, що вбивства у Бучі були "вкидом", щоб зірвати домовленості у Стамбулі. Заявила, що Києву було набагато вигідніше підірвати Каховську ГЕС, ніж росіянам. Наразі сторінку блогерки видалено. Вона записала відеовибачення перед Україною. Її обвинувачують у виправдовуванні російської агресії.

Засідання призначено на 4 квітня о 15:00 у Комунарському районному суді Запоріжжя.

Про решту справ — воєнні злочини, державна зрада та коригування по Яворівському полігоні — читайте на сайті МІПЛ.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 1-5 КВІТНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.