Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

13.11.2023, 06:27

​Воєнні злочини, СБУ та нагадування про засідання у Львові: 22 справи, за якими радимо стежити цього тижня ​Воєнні злочини, СБУ та нагадування про засідання у Львові: 22 справи, за якими радимо стежити цього тижня

Справа Януковича. Віктор Янукович ― проросійський колишній президент України, який втік до РФ після перемоги Революції Гідності. Його обвинувачують у насильницькій зміні конституційного ладу та захопленні влади.

Засідання призначене на 14 листопада о 15:00 в Печерському районному суді Києва (in absentia).

Учасник анексії Криму. Олександр Расшивалов на початок окупації Криму був відеоблогером, знімав проукраїнські акції, провокував правоохоронців, стрімив і підтримував проросійські акції. Згодом вступив до “самооборони Криму”, чергував на блокпості в Ялті. Отримав медаль Міністерства оборони Росії «За повернення Криму». У 2017 отримав 320 годин виправних робіт за крадіжку телефону, виїхав до Києва. Там його затримала СБУ за підозрою в посяганні на територіальну цілісність України.

Засідання призначене на 16 листопада о 12:45 в Печерському районному суді Києва.

Херсонське СБУ. Олексій Сидорович ― заступник начальника інформаційно-аналітичного відділу Управління СБУ в Херсонській області. Слідство вважає, що він передавав російським спецслужбам інформацію з грифом «таємно» і «цілком таємно». Вона стосувалася мобілізаційної готовності, антитерористичних навчань, оперативно-розшукової діяльності і суспільно-політичної обстановки в регіоні.

У червні 2021-го Сидорович розмістив у чернетках електронної пошти архів під назвою «Щось» — інформацію про політичну ситуації в регіоні, яку зібрала Херсонська СБУ. Слідство вважає, що куратором Сидоровича був співробітник ФСБ Віталій Король. Сидорович свою вину не визнає.

Засідання призначене на 14 листопада о 16:30 в Солом’янському районному суді Києва.

Дані фіскальної служби. Едуард Устинов ― підполковник Головного оперативного управління податкової служби України. Слідство вважає, що він передавав секретні дані з державної бази кураторам із “ДНР”. Зокрема, персональні дані розвідників і правоохоронців, про закупівлі оборонної сфери тощо. Його затримали за підозрою в створенні терористичної організації та розголошенн державної таємниці.

Засідання призначене на 15 листопада о 12:30 в Солом’янському районному суді Києва.

Російський снайпер. Олег Ільїн ― російський снайпер із 5 окремої мотострілецької «Олександрійської» бригади 2-го гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу Росії. У лютому під час окупації села Перемога Броварського району він, як кажуть слідчі, вбив 53-річного місцевого пострілом в голову. Ще 9 днів росіяни не давали селянам забрати та поховати тіло вбитого. Ільїна обвинувачують в порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 16 листопада о 10:40 в Солом’янському районному суді Києва (in absentia).

Сховався в храмі МП. Дмитро Скворцов ― проросійський пропагандист, який публічно виправдовував агресію РФ проти України, заснував "русский клуб", який писав для російських пропагандистських медіа "Русская народная линия" та "Одна родина". Він визнавав "закономірною" окупацію Криму та частини Донбасу, популяризував терористів “ЛДНР”. Скворцова затримали, коли він переховувався на території Свято-Благовіщенського чоловічого монастиря УПЦ МП за підозрою в державні зраді.

Засідання призначене на 16 листопада о 14:00 в Солом’янському районному суді Києва.

Стаття на початку вторгнення. Тимофій Сєргєйцев ― російський політтехнолог, залучений також до політичних кампаній Пінчука, Кучми та Яценюка. Консультант Януковича, який “винайшов” розподіл українців на три ґатунки. Автор статті “Що Росія має зробити з Україною”, яка вийшла минулої весни і містить заклики до знищення країни. За це його обвинувачують у геноциді.

Засідання призначене на 15 листопада о 10:00 в Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

Грабунок на Київщині. Максим Орехов — навідник-оператор і заступник командира бойової машини. У березні 2022 року він, за інформацією обвинувачення, разом зі спільниками пограбував будинок у селі Мощун на Київщині. Вони викрали майна майже на 58 тисяч гривень: відеокамеру, фотоапарат, золоті сережки, готівку в гривнях, набори інструментів. Орехова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 14 листопада о 10:30 в Києво-Святошинському районномі суді Київської області (in absentia).

Серія згвалтувань. Вадим Шахматов та Євгеній Чорнокнижний ― військові 15 окремої гвардійської мотострілецької бригади ЗС РФ. Слідство вважає, що минулоріч під час окупації Баришівської громади вони два дні вибирали жінок, над якими вчинити сексуальне насильство, і 13 березня увірвалися до чотирьох будинків та згвалтували жінок і дітей, що жили або ховалися там. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 15 листопада об 11:00 в Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Катування у Богданівці. Нагадуємо про справу Олександра Васильєва і Олексія Булгакова ― військових 15-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади. Під час окупації села Богданівка на Київщині, як каже слідство, вони взяли в полон і катували місцевого тероборонівця. Той каже, що саме Булгаков віддав наказ бити. Обом інкримінують порушення законів та звичаїв війни.

Засідання призначене на 15 листопада о 15:30 в Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Розстріл батька та сина. Олександр Кашин ― солдат 2-ї оперативної роти управління федеральної служби військ нацгвардії РФ по Ярославській області. У лютому та березні він як окупант перебував на Київщині. У Бучі він начебто розстріляв двох цивільних чоловіків, які їхали на велосипедах по гуманітарку для своєї багатодітної родини. Це були батько та неповнолітній син. Вони зійшли з велосипедів, підняли руки ― Кашин, каже слідство, розстріляв обох. Батько загинув, а син вижив, бо прикинувся мертвим. Він зміг дістатися дитсадка по меддопомогу. Кашина обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 13 листопада о 10:10 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Окупація Мелітополя. Андрій Семенчатенко ― командир нацгвардії РФ, який здійснив окупацію міста Мелітополя та віддавав злочинні накази. Слідство встановило, що в травні 2022 року він викрав директорку навчального закладу, разом із іншими російськими військовими та громадянами України, які сприяли окупаційний владі, застосували до неї насильство. Його обвинувачують у порушенні звичаїв та законів війни.

Засідання призначене на 15 листопада о 15:30 в Комунарському районному суді м. Запоріжжя (in absentia).

Прихильниця Російської імперії. Харків’янка Марина Шеліхова у Житомирі стверджувала, що вона дворянка і живе в Російській імперії, а Харків ― частина Харківської губернії. Це зняли на відео. Після розмови з СБУ Марина записала відео з вибаченнями та завершила його словами “Україна понад усе”. Зараз її обвинувачують у виправдовуванні агресії РФ.

Засідання призначене на 15 листопада о 12:30 в Богунському районному суді Житомира.

Коригування по Яворівському полігону. Нагадуємо про справу 73-річного Олександра Косторного — львівського проросійського діяча, майора КДБ та голови «Російського товариства імені Пушкіна». Прокуратура обвинувачує його у державній зраді. За версією слідства, у березні він відправив російським спецслужбам карту Яворівського полігону — великого центру навчання військових у Львівській області. За тиждень Росія обстріляла його ракетами. За даними СБУ, 61 людина загинула, 147 отримали поранення. Сам Косторний заперечує вину: стверджує, що просто відправив давньому знайомому карту лісу поряд із полігоном і позначив там грибні місця.

Засідання призначене на 14 листопада о 15:00 в Галицькому районному суді Львова.

“Львівська народна республіка”. Нагадуємо про справу Андрія Івасенка – адміністратора групи «Львівська народна республіка» у забороненій російській соцмережі «ВКонтакте». Група була активною з 2014 по 2017 роки. Слідство стверджує, що Івасенко публікував там антиукраїнські пости, закликав «укласти союз з Новоросією» та «припинити АТО». Також чоловік керував групами про антимайдан і пропагандистським сайтом, допомагав проросійським діячам в Україні, їздив до Москви та спілкувався з «посадовцями “ЛНР”». Серед вигаданих історій, які поширював Івасенко ― про тортури СБУ. При цьому його батько ― колишній керівник підрозділу СБУ в Львівській області. Івасенка обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 14 листопада об 11:00 у Франківському районному суді Львова.

Львівський комуніст-регіонал. Ігор Нєкрасов родом із РФ, живе у Львові. Був секретарем у локальному осередку Компартії, від Партії регіонів невдало балотувався до ВР. За версією слідства, у 2022 році підтримав повномасштабне вторгнення РФ в Україну, писав про це на своїй сторінці в “Однокласниках”, створив кілька фейкових акаунтів, де вихваляв СРСР й окупацію півдня України. Його затримали за підозрою в посяганні на територіальну цілісність України.

Засідання призначене на 15 листопада о 10:00 в Шевченківському районному суді Львова.

Кременчуцька мережа. Дмитро Зіпір живе в окупованому Донецьку і працює на спецслужби “ДНР”, його пов’язують з катівнею “Ізоляція”. Слідство вважає, що він був куратором двох чоловіків, які на Полтавщині стежили за ЗСУ. Чоловіки переїхали до Кременчука з Донеччини, підтримували з Зіпіром зв’язок і за його вказівками шукали системи ППО, HIMARS, М777 та склади ЗСУ. Їх затримали. Зіпіру інкримінують державну зраду.

Засідання призначене на 13 листопада о 14:00 в Октябрському районному суді Полтави (in absentia).

“Ревнощі”. Олександр Меделяєв ― заступник командира взводу в 3-ій танковій бригаді, яка окупувала Ізюм. В окупації мешканка Ізюма познайомилася з Жучковим, військовим РФ із 245-го мотострілецького полку. У них зав’язалися стосунки, чоловік обіцяв вивезти її до РФ. У червні жінка прийшла до будинку, де розташовувалися російські військові, серед них був Меделяєв. Слідство вважає, що через ревнощі та нетерпимість до україномовних людей він вистрілив жінці в груди. Вона загинула. Меделяєва обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 14 листопада об 11:00 в Дзержинському районному суді Харкова (in absentia).

“Управлінець фінансами”. Віктор Татаренко з Куп’янська був місцевим чиновником і працював у фінансових відділах місцевих органів влади. Коли почалася окупація Харківщини, він, вважає слідство, добровільно пішов на співпрацю з окупантами і почав виконувати обов’язки “начальника управління фінансами” в Куп’янську. Коли місто звільнили, Татаренко втік до Харкова, де його й затримали за підозрою в колабораціонізмі.

Засідання призначене на 13 листопада о 10:00 в Червонозаводському районному суді Харкова.

Зґвалтування в окупації. Андрій Бублєв ― військовий, командир розрахунку 202 стрілецького полку мобілізаційного резерву 4 окремої мотострілецької бригади 2 армійського корпусу 8 загальновійськової армії південного військового округу ЗС РФ. Слідство вважає, що влітку він зупинив авто, яким їхало подружжя, заманив їх до свого дому, щоб нібито продати пальне, якого було обмаль. Там побив і закрив у підвалі чоловіка, а жінку зґвалтував. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 16 листопада о 14:00 в Балаклійському районному суді Харківської області (in absentia).

Знущання над родиною. Орлан Доржу ― російський військовий з 55-ої окремої мотострілецької бригади 2-ї армії Центрального військового округу. Він брав участь в окупації Чернігівщини минулої весни. Слідство вважає, що Доржу 5 березня прийшов до обійстя, де в підвалі ховалася родина з дітьми, імітував вибух гранати, погрожував цим і примусив родину вийти нагору. Після обшуку та погроз відправив їх назад у підвал і зачинив двері. Там вони просиділи 7 годин. Доржу обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 14 листопада о 9:45 в Чернігівському районному суді (in absentia).

Напад на родину. Микола Будаєв і Файзибек Нематов ― військові 55 окремої мотострілецької бригади тактичного сполучення Сухопутних військ РФ. Нагадуємо про їх справу. Навесні минулого року вони окупували село Іванівка на Чернігівщині. 6 березня Будаєв і Нематов напали на місцеву родину ― прийшли до їх обійстя, обшукали, погрожували вбити, застрелили собаку. Проте чоловіку та дружині вдалося обдурити росіян і разом із дітьми втекти від них. Будаєва і Нематова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 14 листопада о 10:00 в Чернігівському районному суді (in absentia).

Розклади судових засідань у справах війни на 13-17 листопада

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.