Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

21.09.2016, 18:37

Заява Ради суддів України щодо члена Вищої ради юстиції у зв'язку з підозрою в участі у вимаганні хабаря та впливу на суд Заява Ради суддів України щодо члена Вищої ради юстиції у зв'язку з підозрою в участі у вимаганні хабаря та впливу на суд

Сьогодні Генеральною прокуратурою України повідомлено про виклик на допит члена Вищої ради юстиції Павла Гречківського у зв'язку за підозрою в участі у вимаганні хабаря та впливу на суд.

Вплив на суд, ким би він не здійснювався, є неприпустимим у державі, яка має намір відповідати міжнародним стандартам щодо незалежності судової влади.

Чисельні випадки впливу на суд в сьогоденній Україні стали звичною практикою і засобом для заробляння грошей або залякування суддів.

Нажаль, правоохоронні органи не завжди своєчасно та належним чином реагують на повідомлення суддів про вплив, часто-густо, не реєструючи повідомлення про вплив у реєстрі кримінальних правопорушень, не надаючи їм відповідної оцінки і  не здійснюючи ретельної перевірки ані повідомлень, ані викладених у них фактів.

Рада суддів України наголошує, що суддя, який знаходиться під будь-яким впливом, не може бути незалежним, а тому, будь-які факти впливу на нього підлягають розслідуванню, ким би такий вплив не здійснювався.

Безкарність осіб, які здійснюють вплив на суд підриває довіру до судової влади, частиною якої найближчим часом стане і прокуратура, та довіру до Держави, яка неспроможна убезпечити професійну діяльність суддів від стороннього втручання.

Рада суддів України звертає увагу на те, що будь-який вплив на суд заборонено законом, а особи, які допускають такий вплив, повинні  притягатися до відповідальності. Усі випадки впливу, або наміру впливу на суд чи суддів, повинні бути якнайшвидше та найретельнішим чином перевірені.

Рада суддів України звертається до Генеральної прокуратури України щодо максимально професійного та оперативного розслідування зазначеного кримінального провадження та інших кримінальних проваджень, які порушено за фактами впливу на суди та суддів.

Члена Вищої Ради юстиції Павла Гречківського просимо утриматися від участі у засіданнях Вищої ради юстиції задля уникнення загрози недовіри до рішень, які будуть нею прийматися.

Голова Ради суддів України                                 Валентина Сімоненко