Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

28.02.2017, 18:36

Застосування атрибутів будь-якого органу влади без права його застосування є привласненням владних повноважень Застосування атрибутів будь-якого органу влади без права його застосування є привласненням владних повноважень

Як стало відомо, першого березня 2017 року, о 10 годині ранку, під приміщенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, відбудеться Марш невідомих у мантіях.

Зазначений марш анонсовано як громадський захід, під час якого активісти мають намір одягнути суддівські мантії, тим самим удаючи із себе суддів, які беруть участь у конкурсі на посади суддів до Верховного Суду.

"Звертаюсь до організаторів та учасників акції "Марш невідомих суддів" з вимогою не допустити застосування у анонсованому заході мантії судді, як атрибуту однієї з гілок державної влади України.

Відповідно до статті 16 Закону України "Про судоустрій та статус суддів", "суддя здійснює правосуддя в мантії та з нагрудним знаком".

Мантія та нагрудний знак судді видаються особі, яка призначена на посаду судді за визначеною законом процедурою і за змістом закону лише ця особа має право на носіння цих атрибутів, які символізують її повноваження на здійснення правосуддя в Україні.

Використання атрибутів судової влади іншими особами може бути розцінено як привласнення атрибутів судової влади та функцій судової влади. Прошу усіх учасників акції утриматись від порушень закону та привласнення будь-яких функцій будь-якого органу державної влади.

Сподіваюсь, що учасники акцій знайдуть спосіб висловити свою думку та досягти мети акції без порушення принципів демократичної держави та з дотриманням честі і гідності громадського руху в Україні", - зазначає Голова Ради суддів Валентина Сімоненко.

Прес-центр судової влади.