Council of judges
of Ukraine

enEN uaUA

10.06.2019, 06:22

​Першочерговим завданням органів судової влади є забезпечення здійснення правосуддя у державі ​Першочерговим завданням органів судової влади є забезпечення здійснення правосуддя у державі

Міжрегіональна робоча група Ради суддів України, яку було створено розпорядженням Голови Ради Олега Ткачука від 23 квітня 2019 року з метою підвищення авторитету судової влади та сприянні РСУ у виявлені позитивного досвіду і проблемних питань в організації роботи суддів, для узагальнення відповідних напрямків роботи раніше створених робочих груп та враховуючи пропозиції, висловлені делегатами XVI з'їзду суддів України щодо створення такої групи, на своєму засіданні розглянула пропозиції щодо питань стану кваліфікаційного оцінювання суддів та виконання рішення РСУ від 19 квітня 2019 року № 18 з вказаного питання. Доповідала із зазначеного питання суддя Вінницького міського суду Вінницької Області Ірина Курбатова.

Як зазначив Голова Ради суддів України Олег Ткачук, доповідачка було вибрана не випадково. "По-перше: пані Ірина суддя суду першої інстанції, і саме перша інстанція зараз найбільше страждає від нестачі суддів, по-друге: саме судді, які працюють "в полі, розуміють наскільки важливим є забезпечення доступу громадян до правосуддя на ділі, а не на словах, тому саме вона зголосилася узагальнити коло проблем з кадровими призначеннями у суддівській спільноті. До всього ж, тепер, після такого узагальнення, ніхто з колег не скаже, що врегулюванням питання займаються ті, хто на собі не відчуває усіх труднощів, що пов'язані з відсутністю суддів у судах", - представив колегам доповідачку Олег Ткачук.

Слід зазначити, що на засідання робочої групи була запрошена членкиня Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Валентина Устименко, яка мала у підсумку інформувати колег про ті пропозиції,що розглядалися на засіданні міжрегіональної робочої групи РСУ, якими б категоричними вони не були.

Відтак, залишаючи за дужками слова подяки ВККС за роботу, що виконана стосовно оцінювання суддів, суддя Ірина Курбатова зазначила, що рішення РСУ від 19 квітня 2019 року № 18 не виконуються і це при тому, що Рада суддів неодноразово звертала увагу на критичну ситуацію із кадровим забезпеченням судів та затягнутим процесом кваліфікаційного оцінювання.

Вона нагадала, що відповідно до рішення РСУ від 19 квітня 2019 року № 18 першочергово кваліфікаційне оцінювання мали пройти, відповідно до зміненого графіку, судді: а) повноваження яких припинились, які працюють в судах з кадровим дефіцитом 50 % та більше, в судах, що не можуть сформувати колегію з розгляду кримінальних проваджень; б) у найкоротші терміни провести співбесіди із суддями, повноваження яких припинились та які очікують виклик на співбесіду протягом більше шести місяців; в) провести кваліфікаційне оцінювання суддів, повноваження яких закінчилися та, які працюють в судах, що не здійснюють правосуддя.

"Аналіз тих засідань Комісії, які відбулися протягом квітня-травня і на початку червня говорить про те, що рішення РСУ не виконуються. Так у вказаному рішенні було надано певні пріоритети , перш за все це стосувалося оцінювання суддів з судів, які не працюють. Вам відомо, що таких суддів в Україні 11, у 8-и з них наявний один суддя і у них нема повноважень. Всі вони очікують виклики на співбесіди, їх на співбесіди не викликають, хоча проведення співбесід з вказаними суддями з подальшими рекомендаціями на призначення, можуть відновити найближчим часом роботу саме цих 8-ми судів України", - наголосила суддя Курбатова.

Пані Ірина також зазначила, що в системі стрімко зростає кількість суддів, де неукомплектованість штату суддями становить від 50 до 90 відсотків. Як приклад вона назвала Дубенський районний суд Рівненської області. Штатна чисельність цього суду 7 суддів, на даний час там здійснює повноваження тільки один суддя. Разом з тим, там є суддя без повноважень Олександра Жуковська, яка очікує виклику на співбесіду. І саме такі суди, з дефіцитом суддів від 50-90%, було визнано пріоритетними у рішенні РСУ.

Щодо суддів п'ятирічок, то серед цих суддів є такі, які чекають на виклик на співбесіду більше двох року, рекорд – чотири. "Нам конче потрібно виокремити проблемні суди і допомогти Комісії з плануванням проведення співбесід, бо як не прикро таке констатувати, на співбесіди, впродовж останніх трьох місяців, було викликано 8 суддів без повноважень, з проблемних судів був тільки один суддя. Головно, Комісія на співбесіду викликає суддів господарських та адміністративних суддів, які мають повноваження і жоден з таких судів не має кадрового дефіциту", - резюмувала Ірина Курбатова.

Валентина Устименко, членкиня ВККС України зазначила, що стосовно судів, діяльність яких практично зупинена, то проблему суддями п'ятирічками не вирішиш, тут треба звертатися до добору і вирішувати питання комплексно. Процедура відрядження суддів теж не допомагає, бо потрібна згода судді.

"Щодо графіку квліфоцінювання, то він у був оприлюднений, він був орієнтовний, ним передбачалося до жовтня 2019 року завершити процедуру оцінювання взагалі. На жаль, зараз цей графік загальмовано на два місяці. Сталося це через перешкоди, що не залежать від роботи комісії, а через несанкціоновані акції протесту громадськості, які блокували роботу комісії, та рішення суддів, які прийняли ухвали про зупинення повноваження окремих членів Комісії. Я б сказала, що це не тільки перешкоди, а прояви рейдерського захоплення комісії. Ми розуміємо , що шляхом забезпечення позову вирішений спір по суті. Ми це розуміємо, як юристи, але при наявності такого судового рішення, рішення комісії стосовно судді, який проходить оцінювання може бути поставлено під сумнів. Зупинити до вирішення спору по суті – каже Окружний адміністративний суд міста Києва , а спір по суті не вирішується", - каже пані Устименко.

Відтак, з її слів, якщо завершити оцінювання суддів раніше планувалося у жовтні місяці, то тепер цей графік зміщується щонайменше на два місяці, до грудня.

Разом з тим, Валентина Устименко, через міжрегіональну робочу групу Ради суддів України звернулася до суддівської спільноти з тим, щоб підтримати діяльність ВККС України і сприяти її роботі.

"Ми не те, що підтримуємо, ми намагаємось мотивувати Комісію, щоб це оцінювання відбулося у ті строки, про які ми говорили. Не можна миритися з ситуацією, коли ми говоримо про забезпечення доступу громадян до правосуддя, а кількість непрацюючих судів зростає разом з дефіцитом суддів у судах першої інстанції", - наголосив Олег Ткачук.

У підсумку, було прийнято рішення про те, щоб на засіданні Ради суддів України обговорити вжиття додаткових заходів для прискорення кваліфікаційного оцінювання, переведення суддів до новоутворених судів та заповнення у них вакантних посад.

Прес-служба РСУ